Fekete hattyúkkal lakatná jól népét Kim Dzsongun, a pénzt pedig pénzhelyettesítőre cserélik

Észak-Korea hattyú
Vágólapra másolva!
A készpénz helyettesítésére szolgáló pénzszelvények nyomtatásától a díszes fekete hattyúk étkezési célú tenyésztéséig Észak-Korea extrém megoldásokkal próbálkozik a gazdasági nehézségek és a súlyos élelmiszerhiány leküzdésére, mivel a koronavírus-járvány miatti határzárakat továbbra is fenn kell tartani. Összeállításunkban megmutatjuk az elzárkózó államról elérhető információk alapján, milyen elképesztő ötleteket vet be Phenjan, hogy a felszínen tartsa az ország gazdaságát.
Vágólapra másolva!

A világjárvány okozta gazdasági problémák továbbra is drámai hatással vannak az észak-koreaiak életére. Egyre több termékről derül ki, hogy már nem kapható, a mindennapi élethez szinte nélkülözhetetlen árucikkekhez pedig minden nappal egyre drágábban lehet csak hozzájutni. Mindezeket a nehézségeket tetézi, hogy a hivatalos fizetőeszköz is eltűnni látszik az országban. Bár az őszi betakarítás várhatóan némileg árvisszafogó hatással bír majd, a termények raktárakba kerülése nem oldja meg a gondokat.

Helyi piac Észak-Koreában Forrás: Hans Lucas via AFP/Eric Lafforgue / Hans Lucas/Eric Lafforgue

Habár az olyan létszükségleti élelmiszerek árai, mint a rizs, a kukorica, a bab, az étolaj, a fűszerek és a cukor, némileg csökkentek az utóbbi időben (de még így is sokkal drágábbak a koronavírus-járvány előttiekhez képest), a "szezonális tényezők", mint például a betakarítás, kevéssé befolyásolják a piacot.

Például Rjanggang tartományban a hírügynökségekhez eljutott jelentések szerint a helyiek egyértelműen csalódottak amiatt, hogy az árak idén ősszel nem csökkentek a várt mértékben, és aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy bizonytalanná vált a jövő évi élelmiszer-ellátás.

Sok észak-koreai számára még az olyan alapvető élelmiszer, mint a koreai étkezések elengedhetetlen részét képező, és a dietetikusok szerint a világ egyik legegészségesebb ételeként számon tartott

kimcshi elkészítéséhez szükséges káposzta is szinte megfizethetetlenné vált.

Emiatt az itt élők immár második éve kénytelenek nélkülözni ennek téli verzióját.

Kormányzati mentőakciók

Októberben a központi kormány állítólag utasítást adott a tartományi hatóságoknak, hogy sürgősen találjanak megoldást az emberek napi szükségleteinek ellátására, és "építsenek ki egy új kereskedelmi hálózatot". A központi utasítás értelmében a hálózatnak még idén működésbe kell lépnie. Az utasítással összhangban például Észak-Hamgyong tartomány egy olyan megoldáson kezdett dolgozni, amelynek értelmében a helyi piacok a jelenlegi feltételeknek megfelelően működhetnének tovább, ezzel párhuzamosan pedig magánbefektetőket is felkértek arra, hogy bővítsék a már üzemelő boltokat, és a sűrűn lakott területeken további különböző méretű vegyesboltokat is nyissanak.

Észak-Hamgyong tartomány egyik települése Forrás: Pinterest

A devizahiánnyal szembesülve - az ország a szankciók miatt hivatalosan nem fér hozzá fontos nemzetközi keményvalutákhoz -

az észak-koreai rezsim állítólag azt tervezi, hogy még több munkást küld a tengerentúlra.

A kiszivárgott információk szerint Phenjan egy éven belül több mint ezer munkavállalót küldene külföldre, előnyben részesítve Oroszország fakitermelő táborait, hogy a vendégmunkások által ott megtermelt, majd hazaküldött bevétel is élénkítse az ország gazdaságát.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik, kérjük, lapozzon!