Elképesztő sikerrel indult az elektromos autókat gyártó Rivian tőzsdei szereplése szerdán. A vállalat piaci értéke már az első nap meghaladta az olyan óriások, mint a Ford vagy a GM értékét. A Ford azonban a Rivian egyik fő részvényese, vagyis az amerikai autógyártó hatalmasat kaszált az üzlettel.

Szerdán megkezdődött a tőzsdei kereskedés az elektromos autókat (elsősorban pickupokat) gyártó Rivian részvényével, és a nyitány óriási sikernek bizonyult. A vállalat a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) során 78 dolláron árazta be a részvényét, de a kereskedés szerdán 106,75 dolláron indult meg a papírral, vagyis óriási volt a piaci kereslet.

Az első kereskedési nap magas árazása után pedig a Rivian piaci értéke 85,9 milliárd dollár volt, amivel olyan óriások értékét múlta felül, mint a Ford vagy a General Motors. Az IPO árazás eredetileg csupán 66,5 milliárd dollárra tette a Rivian értékét.

Hatalmas sikerrel indult a kereskedés a Rivian részvényeivelForrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Atilgan Ozdil

Az első kereskedési nap egyik legnagyobb nyertese azonban épp a Ford volt. A legendás amerikai autógyártó ugyanis 12 százalékos részesedéssel bír a Rivianban, és már 2019 óta masszív befektetője a cégnek. Ahogy pedig a Rivian részvénye 100,73 dolláron zárt szerdán (29,14 százalékos emelkedéssel, majd a zárás utáni kereskedésben ezt megdobta még közel 6 százalékkal), a Ford 102 millió darabos részvénycsomagja nagyjából 10,3 milliárd dollárt ér – írja a CNBC.

Ha pedig azt nézzük, hogy a hivatalos dokumentumok szerint a Ford csupán összesen 820 millió dollárt fizetett a pakettért, a vállalat most eléggé örülhet a döntésének.

A Rivian másik jelentős befektetője egyébként az Amazon, amelynek 20 százalékos részesedése van az elektromos autókat gyártó társaságban.