Az utóbbi időszakban adathalász csalók több hamis közösségi média profillal is visszaéltek az áruházlánc nevével és logójával, hogy a megtévesztett felhasználók adataihoz hozzájuthassanak. A Lidl ennek kapcsán közösségi oldalán olyan hasznos tippeket osztott meg, amelyek segítségével könnyebben felismerhetők és elkerülhetők az adathalász támadások.

Az áruházlánc a következő tippeket javasolja annak érdekében, hogy az ügyfelei a jövőben biztosan elkerülhessék a hamis oldalakat és átveréseket:

  • Keresni kell a kék pipát, amely azt jelzi, hogy a Facebook és az Instagram által hitelesített, ellenőrzött profilról van szó.
  • Amennyiben gyanús az oldal, úgy mindenképpen érdemes ellenőrizni a nevét. A hivatalos Lidl-oldalak neve: Facebook –@LidlMagyarorszag; Instagram – @lidlhu
A Lidl kisokost készített vásárlói számára csalások elkerüléséreForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A Lidl továbbá azt kéri, hogyha valaki hamis oldallal vagy átveréssel találkozna, akkor jelentse azt a Facebook vagy az Instagram felé, hiszen ezzel másokat is megvédhet attól, hogy csalás áldozatai legyenek. Továbbá ha egy oldaltól olyan személyes megkeresést kap valaki, amire nem számított, semmiképp se válaszoljon rá, amíg nem ellenőrizte a forrás hitelességét.

Az egyre gyakoribbá váló adathalász támadások kapcsán a a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is összeállított egy kisokost, amely itt megtekinthető.