Az elmúlt évtizedben erős hazai vállalkozások jöttek létre, munkát és megélhetést adva családoknak, számukra is jó lehetőség a Modern Gyárak Éjszakája, amelyet öt éve azért hoztak létre, hogy megismertessék az érdeklődőkkel a jövő munkahelyeit, a világ élvonalába tartozó technológiákat - hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken az 5. Modern Gyárak Éjszakája megnyitóján.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. telephelyén tartott eseményen György László kiemelte, az elmúlt öt év alatt több mint 20 ezer érdeklődő látogatta meg a programokat, az idén a Modern Gyárak Éjszakája rendezvényhez 88 vállalkozás csatlakozott 53 településen 17 ágazatból.

Hozzátette, az idén a program keretében az érdeklődők virtuálisan vagy személyesen tekinthetik meg azokat a példaértékű vállalatokat, amelyek egyedi megoldásokkal, digitalizációval, automatizált termelési folyamatokkal, a jövő technológiájának alkalmazásával felveszik a versenyt nemzetközi vetélytársaikkal szemben, és ezzel képesek hosszú távon stabil munkahelyeket, növekvő béreket biztosítani a munkavállalóknak.

Budapest, 2021. november 12. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár beszédet mond a Modern Gyárak éjszakájának megnyitóján a Liszt Ferenc-repülőtéren, az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. telephelyén 2021. november 12-én. MTI/Máthé ZoltánForrás: MTI/Máthé Zoltán

György László szólt arról, hogy a Modern Gyárak Éjszakája és a hasonló programok - köztük a Modern Mintaüzem Program - is hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország a vállalkozásokkal közösen megnyerje a 2020-as évtizedet is, hasonlóan a 2010-es évtizedhez.

Kiemelte, hogy az elmúlt tíz év volt a magyar gazdaságtörténet leghosszabb és legnagyobb gazdasági növekedési periódusa az elmúlt száz évben.

A vállalkozásokkal közösen 1 millió munkahelyet hoztak létre, cél ezek megerősítése, és további új munkahelyek, "a jövő munkahelyeinek" létrehozása.

A megnyitónak helyszínt adó Aeroplex Kft.-ről szólva az államtitkár elmondta, a társaság nagy nemzetközi légitársaságoknak végez repülőgép-javítást, -karbantartást, ami mutatja, hogy egy 100 százalékban állami tulajdonban lévő társaság is lehet nemzetközileg versenyképes.

Dolgozók a Modern Gyárak éjszakáján a Liszt Ferenc-repülőtéren, az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. telephelyén 2021. november 12-én. MTI/Máthé ZoltánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Demény Árpád, az Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központ Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, cégük stratégiájának alappillére a 21. századi technológiák, innovációk, termelési folyamatok alkalmazása.