Felpörgött az orosz vodkaexport a szeptemberig tartó kilenc hónapban – derül ki az orosz külkereskedelmi adatokból. A számok alapján az is látszik, hogy mindeközben Oroszország növelte a tea- és kávéimportját.

Az orosz vodka exportja 5 százalékkal bővült 2021-ben, a szeptemberig tartó kilenc hónapban – írja az RT.com a hivatalos külkereskedelmi adatok alapján. A csütörtökön kiadott számokból az is látszik, hogy a tea importja 6,4 százalékkal, míg a kávé behozatala 1,6 százalékkal erősödött a vizsgált időszakban.

Ezzel Oroszország összesen 16,030 millió liter vodkát értékesített külföldre szeptemberig, miközben az alkoholos és alkoholmentes italok importja is jelentősen, 24,4 százalékkal nőtt, elérve a 2,304 milliárd dolláros értéket. A szivarok és cigaretták importja azonban még ennél is lendületesebben, 60 százalékkal bővült – 70,4 millió dollárra.

Mindeközben a kávé- és teaimport 182.100, illetve 116.500 tonnát tett ki a vizsgált időszakban.

Emelkedett idén az orosz vodkaexportForrás: Origo

A tea esete azért is izgalmas, mert az indiai Dardzsiling régió nemrég közölte, azt szeretnék, ha Oroszország ismét a legnagyobb teaimportőre lenne a Dardzsiling teának. A Szovjetunió összeomlása előtt ugyanis Oroszország szívta fel a helyi teakínálat 75-80 százalékát, azonban 1991 után a teaexport lényegében leállt, ami a helyi indiai kitermelők számára is komoly nehézségeket jelentett.1995 után egyébként az indiai régió új nemzetközi vásárlókat talált, és felpörgette az exportját az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Japán irányába is. Az indiai iparági szereplők azonban most abban reménykednek, hogy Oroszország újra fontos közvetlen vásárlója lehet a Dardzsiling teának. Jelenleg ugyanis a tea Németországba megy Indiából, onnan Csehországba, majd Moszkvába.