50 ezer milliárd forintnyi arany és ezüst lehet a Börzsönyben

Börzsöny
Állítólag tele van nemesfémmel a Börzsöny, amelynek nagy része nemzeti park
Vágólapra másolva!
Több aranyat rejt a Börzsöny, mint azt eddig gondolták. Egy most napvilágot látott, hét műhold bevonásával készített svájci georadar-kutatás szerint az eddig becsült 13.000 milliárd forintnyi arany és ezüst helyett 50.000 milliárd forint értékű nemesfémet rejt a hegy gyomra - írja a Bors.
Vágólapra másolva!

Egy hónappal ezelőtt egy magyar vállalkozó geológiai kutatásokra hivatkozva azt állította, hogy 13.000 milliárd forintnyi aranyat és ezüstöt rejt a Börzsöny.

Börzsöny Forrás: Civertan/Wikipedia

– mesélte akkor a Borsnak Varga István, a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tulajdonosa.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A vállalkozó akkor történelmi feljegyzésekre és régebbi kutatások anyagaira hivatkozott. A rendelkezésére álló adatokat, valamint újabb földmintákat küldött a világ három, ezzel foglalkozó legjobb független laborjába. Teóriája felkeltette három svájci bányászati egyetem figyelmét is, amelyek 7 műhold segítségével készített georadar-kutatás során az eddig hitt mennyiség több mint háromszorosát fedezték fel - írja a Bors.

– fogalmazott a lap Varga, aki elmondta, a műholdak egy 70 négyzetkilométernyi földterületet pásztáztak végig.

– nyilatkozta Varga István.

Börzsöny-patak Forrás: Antissimo/Antal Gertheis, 2010/commons.wikimedia.org

Varga Istvántól azt is elmondta, hogy a teljes termelés, tehát a bányászat és a három fázisú dúsítás is a mélyben történne, és csak a kész aranyrudak kerülnének a felszínre egy elektromosan hajtott kisvasúthálózat segítségével. A vállalkozó hozzátette, mielőtt bármilyen bányászat elkezdődne, az államnak ki kell írnia a koncessziót, ami iránt már több nagy bányavállalat is érdeklődik.