Eljöhet a nap, amikor teljesen értéktelenné válik az olaj? Egy friss kutatás szerint 2036-ra elvileg olyan mély átalakulások jöhetnek a világgazdaságban az energiapiaci átállás következtében, hogy gyakorlatilag megszűnhet a jelenleg ismert olajszektor.

Egy nemrég közzétett kutatás arra jutott, hogy 2036-ra a világ teljes olajpiaci eszközállományának akár fele is értéktelenné válhat, ha a globális energiapiaci átállás a terveknek megfelelően halad.

Az ilyen gyors átmenet pedig kockázatokat is rejt magában. Noha azok a szereplők jól járhatnak, akik időben mozdultak el a megújulók felé, de az Oilprice.com elemzése arra figyelmeztet, hogy a világ kormányainak fel kell készülniük egy olyan vállalati bedőlési hullámra is, amelyre legutóbb a 2008-as pénzügyi válság idején volt példa.

Az elemzés szerint idővel előfordulhat, hogy megismétlődik a 2020 áprilisában tapasztalt olajpiaci összeomlás, amikor az olajár egyes jegyzései negatív tartományba süllyedtek. Vagyis előállhat az a helyzet, hogy olyan mértékben csökken az olaj iránti globális kereslet, hogy az lényegében értéktelenné teszi a fekete aranyat. Csak ezúttal a kereslet nem áll talpra olyan formában, mint ahogy tavaly, a koronavírus-járvány enyhülésével. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor a jelenleg várt kitermelési volumenek mellett akár 11-14.000 milliárd dollár között is lehet az összesített veszteség az olajpiacon.

Bedőlési hullámokat hozhat a globális energiapiaci átalakulásForrás: Image Source via AFP/Image Source/Dan Bannister/Dan Bannister

Ráadásul a folyamatnak már most is vannak jelei. Bár a nagy energiapiaci óriások fokozatosan térnek át a megújulókra, a részvénypiaci teljesítményeik jól mutatják, hogy a befektetők elkezdtek eltávolodni ezektől a társaságoktól. Az elmúlt öt évben olyan gigászok is gyengélkedtek a tőzsdén, mint az Exxon Mobil, a BP vagy a Royal Dutch Shell. Idén pedig az Exxon arról számolt be, hogy több mint 20 milliárd dolláros veszteséget produkált (elsősorban a koronavírus-árvány miatt) a tavalyi utolsó negyedévben.

Közben a Carbon Tracker számításai szerint a fosszilis tüzelőanyagokhoz köthető vállalatok összesen 123 milliárd dollárt buktak a tőzsdén az elmúlt évtizedben. Ez pedig jól mutatja a trend egészét, amely valószínűleg jóval erősebben érinti majd a kisebb cégeket.

Egyre több befektetés áramlik a megújuló energiaforrásokbaForrás: AFP/Karim Sahib

Miközben pedig a Morgan Stanley már azzal számol, hogy 2033-ra akár teljesen eltűnhet a szénipar a világban, a megújulókba irányuló befektetések folyamatosan bővülnek. Tavaly ez az összeg már elérte az 501,3 milliárd dollárt, ami 9 százalékos növekedés volt 2019-hez képest.

Összességében tehát az látszik a jelenlegi trendek alapján, hogy a globális olajkereslet várhatóan csökkenni fog a következő évtizedekben, és a hagyományos energiaszektorba áramló befektetések is folyamatosan zsugorodhatnak. Ez a folyamat pedig kedvező lehet az olyan energiacégeknek, akik elmozdulnak a megújuló energiaforrások irányába, akik viszont lemaradnak, azok komoly bajba kerülhetnek.