Kiderült, milyen gyakran ünnepelnek a magyarok

pezsgő barátok koccintás Programajánló: ezeken az eseményeken kapcsolódhatsz ki
Vágólapra másolva!
Minden harmadik magyar legalább havonta leginkább családtagjaival, barátaival ünnepel főként olyan klasszikus alkalmakat, mint a születésnap, az évforduló, a karácsony vagy a húsvét – derült ki a Diageo Celebration Index reprezentatív kutatásából, amelyet Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata az Ipsos-szal közösen készített.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon, Csehországban és Romániában elvégzett felmérés arra kereste a választ, hogy mennyire értékeljük a mindennapi örömöket, mikor és hogyan ünnepelünk. Az ünneplés gyakoriságában Magyarország végzett az élen, az apró sikerek megünneplését pedig leginkább Romániában tartják fontosnak.

Boldogság és apró dolgok megünneplése: van tér a fejlődésre

Annak ellenére, hogy az elmúlt két év mindenki számára nehéznek, kihívásokkal telinek bizonyult, az öröm és ünneplés életünk része maradt. A kutatásban résztvevők válaszai alapján elmondható, hogy összességében inkább boldognak tartjuk magunkat, továbbra is szeretünk és van alkalmunk ünnepelni. Ez mindenképp pozitív eredmény, de bizony van hova fejlődni: a magyarok mindössze 37 százaléka tartja magát igazán boldognak és csupán minden ötödik (22 százalék) ember gondolja úgy, hogy a mindennapi apróságokat is ünnepelni kell. A három ország között a románok tartják magukat a legboldogabbnak (48 százalék) és 52 százalékuk gondolja azt, hogy a kis dolgok is érdemesek az ünneplésre.

Az apró örömök megélése és ünneplése is fontos az általános boldogsághoz és a mentális egészség megőrzéséhez Forrás: Shutterstock

Milyen gyakran ünnepelünk?

A reprezentatív kutatás szerint

a magyarok 34 százalékának legalább havonta egyszer alkalma adódik ünneplésre, ebből 14 százaléknak havonta többször is, ami elég ahhoz, hogy ünneplés gyakoriságában megelőzzük mindkét kutatásban résztvevő országot.

Az ünneplés gyakorisága az életkor előrehaladtával csökken – míg a fiatal felnőttek több mint fele (58 százalék) legalább havonta egyszer megünnepel valamit, addig a 60 év felettiek már csak 15 százalékának van alkalma ilyen rendszerességgel ünnepelni, és közöttük is magas (9 százalék) azok aránya, akiknek a múlt évben egyáltalán nem volt alkalmuk ünneplésre.

Ezeket ünnepeljük: születésnap, ünnepnapok és nagyobb életesemények

A felmérés eredményei azt mutatják, a szeretteinkkel történő találkozások és örömteli pillanatok meghatározóak az életünkben. A kutatásból az is kiderül, hogy a klasszikus alkalmak a leginkább ünnepelt események, viszont az apró, mindennapi eredményeket csupán minden tizedik ember ünnepli. A fiatalok aktívabb életvitelüknek köszönhetően sokkal inkább ünneplik az élet nagyobb eseményeit például a házasságot, érettségit, előléptetést, mint az idősebb generációk. A nők jellemzően rendszeresebben ünnepelik meg a legkülönfélébb alkalmakat, mint férfi társaik, körükben nagyobb igény mutatkozik az apró, mindennapi eredmények, örömök megélésére, megünneplésére is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Diageo Celebration Index kutatásának eredményei megerősítik, hogy

a bulizás és étteremben étkezés a legnépszerűbb választás, ha ünneplésről van szó - a megkérdezettek magyarok közel fele ünnepel ily módokon, de sokan vannak azok is, akik az otthoni relaxációt választják ünneplés gyanánt.

Bulit szervezni a csehek szeretnek leginkább, míg az otthon relaxálás a románok esetében megelőzi az éttermi étkezést.

A válaszadók legszívesebben a család és barátok körben kerítenek sort ünneplésre. A fiatal felnőtteknek a barátok, míg az idősebb generációknak a család a fontosabb az ilyen alkalmak során. Az értékesebb tárgyi ajándékok mellett a nyaralással és élményekkel történő ünneplés is egyre népszerűbb, ha az ajándékozásról van szó. A kutatásból kiderül az is, hogy a fiatalok és a nők szívesebben ajándékoznak kézzel készített ajándékokkal is.

Összességében a magyar válaszadók számára a közvetlen család, a nyugodt légkör, és a finom ételek a legfontosabb hozzávalói a tökéletes ünneplésnek, de a minőségi italok is sokak számára fontos elemei ennek.

A család mindhárom országban első, de a cseh és román kitöltőknél a finom ételek szerepelnek a második helyen és a csehek esetében a harmadik helyet pedig a barátok töltik be, ha az ünneplés kulcselemeiről van szó, áll a Diageo közleményében.