Mérgezők lehetnek a gyorséttermi csomagolások

Subway étterem, fast food, gyorsétterem, tuna sandwich, halas szendvics 
 
 Penang,,Malaysia,-,July,23,,2019,:,Close,Up,Hand tray,commercial,franchise,lunch,salad,sign,facade,american,logo,
PENANG, MALAYSIA - JULY 23, 2019 : Close up hand holding Subway Tuna Sandwich set. It is a privately held American fast food restaurant franchise that primarily sells submarine sandwiches and salads.
Vágólapra másolva!
Néhány gyorséttermi doboz és csomagolás toxikus vegyi anyagokat tartalmaz, amelyekről köztudott, hogy zavarják a reproduktív rendszerünk, és hozzájárulnak a figyelem- és tanulási zavarokhoz.
Vágólapra másolva!

Nem meglepő, hogy a gyorséttermi ételek általánosságban negatív hatással vannak az egészségre. Most azonban újabb okunk van az aggodalomra: a George Washington Egyetem új tanulmánya szerint a gyorséttermi ételek csomagolóanyagai (például a hamburgerek és burritók csomagolópapírjai) mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyekről köztudott, hogy befolyásolják a reproduktív rendszerünket, és hozzájárulnak a figyelem- és tanulási zavarok kialakulásához. Egyszerűen fogalmazva, a hamburgereink és burritóink mérgező hulladékba vannak csomagolva - írja a Magyar Mezőgazdaság az Independent alapján.

Sok készételhez tartozik egy összetevőlista, amely megmutatja a fogyasztóknak, hogy mi került a termékbe, amit éppen elfogyasztanak.

Természetesen ez a lista nem tartalmazza azokat a vegyi anyagokat, amelyeket az ételt borító doboz, zacskó vagy csomagolóanyag előállításához használtak, vagy más anyagokat, amelyek érintkeznek az ételünkkel, például a szendvicsek feltétjének kezeléséhez használt műanyag kesztyűt. Ezek a vegyületek azonban bekerülnek az ételünkbe.

A George Washington Egyetem tanulmánya során orto-ftalátokat (vegyipari termékek) találtak a burritókban és a hamburgerekben, míg egy másik tanulmány megállapította, hogy a PFAS vegyi anyagok (tapadás gátló vegyszerek) a desszertek és pékáruk csomagolásához és a pizzás dobozok béleléséhez használt papírok több mint felében megtalálhatók.

A PFAS vegyi anyagokat számos aggasztó mellékhatásuk mellett kapcsolatba hozták a hererák kialakulásával, a pajzsmirigybetegségekkel és az immunrendszer működési zavarával.
A lakossági tanulmányok szerint ma már minden amerikai szervezetében nyomokban ort-ftalátok és PFAS-ok találhatók, több tucat más káros vegyülettel együtt.

Képünk kizárólag illusztrációs célú Forrás: shutterstock

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) felel az élelmiszercsomagolások szabályozásának betartatásáért. Ám az FDA újra és újra figyelmen kívül hagyta azokat a felhívásokat, hogy megreformálja az élelmiszerek és az élelmiszer-csomagolóanyagok biztonságának értékelését, vagy a gyártók jóindulatára hagyatkozott, hogy önként megváltoztassák az általuk használt csomagolóanyagokat.

A probléma oroszlánrészét a gyorsétterem-láncok viselik.

Az élelmiszer-csomagolóanyagok toxicitását bemutató kampányok tudatosították ebben az iparágban, hogy csomagolásaik tele vannak mérgező anyagokkal.

Néhány vállalat, mint például a McDonald's, megígérte, hogy fokozatosan kivonja a forgalomból a káros vegyületek egy részét, például a PFAS-t, de ezt sok étteremlánc elmulasztotta.

A serdülőkor a gyors növekedés és fejlődés időszaka, amely különösen érzékeny a vegyi anyagok káros hatásaira. Amint azt Dr. Naa Oyo Kwate társadalomtudós munkájában bemutatta, ezek a cégek úgy próbálják magukhoz kötni a fogyasztói bázisukat és az alacsony bérű munkaerőt, hogy franchise-üzleteiket Amerika szegényebb városrészeiben helyezik el.

Egyesek azzal érvelhetnek, hogy itt a fogyasztóknak kell felvállalniuk a felelősséget, nincs mentség arra, hogy olyan élelmiszereket vásároljanak, amelyekről tudják, hogy egészségtelenek.

Annak érdekében, hogy az amerikai kormány megvédje a lakosságot az élelmiszercsomagolásban található vegyi anyagoktól, az FDA-nak radikálisan felül kell vizsgálnia az élelmiszercsomagolásra vonatkozó előírásait, és rá kell kényszerítenie az élelmiszeripari vállalatokat, hogy biztonságosabb és környezetbarátabb megoldásokat találjanak.

Amíg az Egyesült Államok kormánya és az üzleti szféra nem tesz valódi lépéseket, addig a biztonságos csomagolás megtalálásáért viselt felelősséget a gyorséttermi franchise-üzletekre, valamint a fogyasztókra hárítják.