Több ezer munkahelyet teremthet Magyarországon a hidrogéngazdaság kiépítése

hidrogén, hidrogén meghajtás, hidrogénmeghajtás, A hidrogénes jövő közelebb van, mint gondolná
24 July 2020, Bavaria, Garching: The lettering "H2 Gas" is on the tank of a drivetrain exhibit, which is equipped with two 700 bar tanks for a total of 6 kilograms of hydrogen and which in this form fits into a BMW X5, can be seen in a research centre of the car manufacturer BMW. Federal Minister Altmaier visits the research centre to inform himself about the state of development of hydrogen fuel cell technology. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarország elkötelezett a hidrogéngazdaság kiépítése iránt, ez a folyamat több ezer új munkahelyet teremt, nagy mérnöki kihívásokat generál és nagyban hozzájárul majd az ország GDP-jéhez is - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás részeként az ITM által szervezett Hidrogén-technológiával a zöld jövőért című szakmai konferencián Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár felidézte:

májusban fogadta el a kormány a hidrogénstratégiát, amelynek célja, hogy áttekintést nyújtson a döntéshozóknak a hidrogén-értékláncról, valamint, hogy ezen belül beazonosítsák, mely területekre összpontosítsák a kormányzati ösztönzőket.

Fontos feladat még a hidrogén előállításának zöldítése, ugyanis - bár vannak környezetkímélő előállítási módok - az országban többnyire fosszilis tüzelőanyagok segítségével állítják elő a hidrogént - jegyezte meg. A lehetséges megoldások közül példaként említette, hogy fel lehetne használni hidrogén előállítására a paksi atomerőműben termelt éjszakai áram többletét.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Matthias Balk

Kiemelte, Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik a földgázszállítás és -tárolás területén: több mint 6 milliárd köbméter földgáztárolási kapacitás van az országban és a földgázhálózat is jól kiépített. Az államtitkár szerint fontos lenne látni, hogyan lehet ezt a hálózatot hidrogén szállítására, tárolására használni. Ugyanakkor jelezte, már indultak pilot projektek a kérdés tisztázására.
Ezen felül célul tűzték ki, hogy

két hidrogén völgyet is kiépítenek az országban: az egyiket Paks-Dunaújváros, a másikat Miskolc térségében.

A völgyekben a tervek szerint megjelennek majd a hidrogénellátási lánc, a hidrogén ökoszisztéma különböző elemei.

Közölte, a hidrogénre már nem csak mint energiahordozóra tekintenek, hiszen a hidrogén az energia tárolásában is segíthet.

Az államtitkár úgy vélte, mindezek miatt a 2050-re kitűzött klímacél eléréséhez is szükség van hidrogénre.