Ismét az MVM nevével visszaélve csapják be az embereket a csalók

Internetes csalás, kalózkodás
Vágólapra másolva!
Ismeretlen rosszindulatúak ismét az MVM gáz- és áramszolgáltató eredeti számláihoz kísértetiesen hasonló levéllel próbálnak szenzitív adatokhoz és pénzhez jutni e-mailes csalással - jelezték az Origónak olvasók. A csaló levél indoka a már jól ismert, számlabefizetésre emlékeztető felhívás.
Vágólapra másolva!

Idén nem először próbálnak visszaélni az MVM nevével az elkövetők. Szeptemberben a gáz- és áramszolgáltató saját honlapján hívta fel az emberek figyelmét a csalók tevékenységére, illetve kérte ügyfeleit, hogy legyenek óvatosak. Azonban az elkövetők visszatértek, és megtévesztésig hasonló számlákkal próbálnak adatokat, jelszavakat, illetve pénzt kicsalni az emberekből.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A csalás kiküszöbölésének érdekében az e-számla befizetése vagy személyes adatok megadása során mindig érdemes a levelet alaposan ellenőrizni.

Az eredeti értesítéssel ellentétben a csaló e-mailben a „Fizetési határidő" résznél az óra, perc, illetve a másodperc is szerepel. További árulkodó jel lehet, hogy ha a „Másodlagos azonosító" mellett nem a szolgáltató e-mail címe van feltüntetve, hanem a levelet küldő illető sajátja, vagy pedig értelmezhetetlen feladói nevet látunk. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a hivatal az e-számlát mindig pdf formátumba csatolja a számlaértesítő üzenethez, nem pedig a levél törzsébe másolja be az adatokat, mint azt a csaló e-maileknél látni.