Megkörnyékezték a szélsőséges tálibok az amerikaiakat, az afgán devizatartalékot akarják

tálib hatalomátvétel utáni afgán gazdaság, Afganisztán
Taliban fighters stand guard at an entrance gate outside the Interior Ministry in Kabul on August 17, 2021. (Photo by Javed Tanveer / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Afganisztánt uraló tálib kormány a központi bank befagyasztott devizatartalékainak felszabadítását kérte szerdán nyílt levélben az amerikai kongresszustól.
Vágólapra másolva!

Amír Hán Muttaki, a tálibok ideiglenes kormányának külügyminisztere által aláírt levelet szerdán tette közzé Twitter-oldalán Mohammad Naim, a tálibok katari politikai irodájának munkatársa.

Muttaki hangsúlyozza, hogy a devizatartalékok befagyasztása és a tálibok ellen bevezetett gazdasági szankciók káros hatással lehetnek Afganisztán egészségügyi és oktatási rendszerére, valamint a közszolgáltatások működtetésére. Az Egyesült Államok szankciós politikája nemcsak a kereskedelemnek és az üzleti szférának ártott, de kedvezőtlen hatással van létfontosságú humanitárius segélyek elosztására is, olyan helyzetben, amikor közeleg a tél, az országot koronavírus-járvány, aszály, háború és a szegénység sújtja. A jelenlegi helyzetben komoly próbatételt jelent a pénzügyi biztonság szavatolása az afgán nép számára - írta Muttaki.

A tálibok úgy vélik, hogy ha fennmarad a jelenlegi állapot, a régió és a világ országai afgán migrációs hullámmal, és ennek következtében új humanitárius problémákkal szembesülhetnek.

Miután az Egyesült Államok és koalíciós szövetségesei az idén tavasszal bejelentették, hogy kivonják a közép-ázsiai országból a fegyveres erőiket, a tálibok nagyszabású hadműveletet indítottak Afganisztán elfoglalására, és augusztus 15-én harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, Asraf Gáni államfő pedig elmenekült az országból.

A washingtoni kormányzat ezt követően befagyasztotta az amerikai bankokban tartott afganisztáni devizatartalékokat, hogy a tálibok ne férhessenek hozzá. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is leállította a Kabulnak nyújtott pénzügyi támogatásokat.

A befagyasztott pénzeszközök teljes összege eléri a 9,5 milliárd dollárt (30,7 ezer milliárd forint).

A tálib hatalomátvétel előtt a kabuli kormány évente 8,5 milliárd dolláros katonai és polgári segélyt kapott, ebből finanszírozta a közkiadások 75 százalékát.

A tálib hatalomátvétel után emberek millió maradtak fizetés nélkül, az oktatás és az egészségügy, illetve más közszolgáltatási ágazatok pedig nem működnek teljes kapacitással.

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a jövő év közepére az afgán lakosság 97 százaléka elszegényedik.

Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára szerdán Moszkvában arra figyelmeztetett, hogy az afganisztáni események katasztrofális fordulatot vehetnek, ha nem sikerül normalizálni a helyzetet, elszegényedés és éhezés lesz, és újra kitörhet a polgárháború Afganisztánban.