Így lett milliárdos George Lucas a Csillagok háborújából

Star Wars, George Lucas, filmrendező, idegösszeomlás,
George Lucas egészségének nem tett jót a Csillagok háborúja körüli botrány
Vágólapra másolva!
Valószínűleg kevesen vannak, akik ne ismernék George Lucas, a legendás Csillagok háborúja filmek megálmodójának nevét. Lucas az egyik legnagyobb élő filmes az amerikai filmrendezők és producerek körében, aki nem mellékesen dollármilliárdos is. Ha azonban megnézzük az életútját, az látszik, hogy Lucasnak nemcsak kreativitásra és kemény munkára, de kiváló üzleti érzékre is szüksége volt a meggazdagodáshoz.
Vágólapra másolva!

George Lucas egy nehéz sorsú családba született. Apja kisvárosi papírárus volt, míg anyja hosszú ideig betegeskedett. A fiatal Lucas nagy álmokat dédelgetett, és mindig érdeklődött a kalandok, a fantázia világa, és a történelem iránt. Az életrajza alapján már a középiskolában szenvedélyesen rajongott a filmezésért. De a Csillagok háborúja (Star Wars) filmek előtt senki nem hitte el igazán, hogy nagy dolgokra hivatott.

Sőt, a stúdió még az első Star Wars filmről is azt gondolta, hogy veszteséges rétegfilm lesz. Lucas azonban mindenkire rácáfolt, és Hollywood csúcsára emelkedett.

Lucas személy szerint kifejezetten kevés filmet (összesen csupán hatot) rendezett, de ez elég volt ahhoz, hogy örökre beírja magát a filmtörténelembe. Ráadásul a karrierje legelején nagyon messze állt a sikertől. Miután elvégezte a filmes tanulmányait, 1971-ben debütált rendezőként a THX 1138 című filmmel (Robert Duvall főszereplésével). A futurista tematikájú alkotás megbukott anyagilag, de ez nem tántorította el Lucast.

Két évvel később megrendezte az American Graffitit, olyan szereplőkkel, mint Ron Howard és Harrison Ford (a film producere Francis Ford Coppola volt).

A film pedig hatalmas sikert aratott. Az Oscar-díj jelölések mellett világszerte 200 millió dollárt hozott, noha a gyártási költségvetése mindössze 775.000 dollár volt.

Az American Graffiti feltette Lucast Hollywood térképére, és megnyílt az út előtte, hogy megvalósítsa a saját projektjét, a Csillagok háborúját.

George Lucas lenyűgöző érzékkel látta előre a Csillagok háborúja sikerét Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© lucas film / walt Disney/ Lucas Film / Walt Disney

Az American Graffiti sikere után Lucas két évig dolgozott a Csillagok háborúja forgatókönyvén. Bár a legutolsó filmje 150.000 dollárt hozott neki személyes bevételként, végül az akadozó karrierje miatt egyre több, nyomasztó adósságot kellett felvállalnia. Mi több, a Csillagok háborúja ötlete sem aratott először nagy sikert. A projektet elutasította a United Artists és a Universal, de Lucas kitartott, és elment a 20th Century Foxhoz is.

A stúdió egyik vezetője, Alan Ladd Jr. egyáltalán nem értette a Csillagok háborúja koncepcióját, de nagy rajongója volt az American Graffitinek, úgyhogy meggyőzte a vezetőséget, hogy adjanak zöld jelzést a projektnek.

A film 11 millió dolláros költségvetést kapott, Lucasnak pedig 500.000 dolláros fizetést ajánlottak – ez mai árfolyamon 1,5 millió dollárnak felelne meg.

Az összeg igen magas volt, főleg ha azt nézzük, hogy 300 százalékkal haladta meg Lucas előző fizetését.

De ez volt az a pont, ahol Lucas elképesztő érzékkel tett egy javaslatot, megalapozva az útját a mesés vagyonhoz. Azt javasolta ugyanis a stúdiónak, hogy a fizetése legyen mindössze 150.000 dollár, két apró feltétellel.

Az egyik, hogy megtarthatja magának a kereskedelmi (merchandising) jogokat, és film folytatásainak jogait. Tekintve a Star Wars máig tartó sikerét, ez óriási húzásnak bizonyult.

A stúdió persze akkor ezt még nem láthatta. Sőt, a Fox valójában egyáltalán nem gondolta, hogy a Csillagok háborúja siker lesz. A vezetés azzal számolt, hogy egy rétegfilmet készítenek, amely valószínűleg inkább veszteséget eredményez majd a mozikban.

Ehhez képest a Csillagok háborúja globális kasszasiker lett.

Csak az első hat hónapban 220 millió dollárt hozott – ez mai értéken 830 millió dollár lenne.

Ha pedig a klasszikus trilógiát is megnézzük, az látszik, hogy a sorozat összesen 775 millió dolláros bevételt jelentett a stúdiónak (mai árfolyamon 2,5 milliárd dollár). A Birodalom visszavág 209 milliót, A Jedi visszatér pedig 252 millió dollárt hozott.

George Lucas nettó vagyona mára eléri a 7 milliárd dollárt Forrás: AFP/Krista Kennell

Noha Lucas önmagában a jegyeladásokból is elég szépen keresett, az igazi vagyont a kereskedelmi jogokból zsebelte be. Csak Csillagok háborúja játékokból 100 millió dollár értékben adtak el 1977 és 1978 között.

Máig pedig a teljes játékeladás értéke meghaladja a 12 milliárd dollárt.

Ha pedig megnézzük a Csillagok háborújához köthető kereskedelmi eladásokat, egészen elképesztő számokat látunk. A mozik jegyeladásai meghaladják a 3,3 milliárd dollárt, a DVD-eladások a 4 milliárdot, a videójátékokból származó bevételek elérik a 3 milliárd dollárt, a könyvekből származó bevétel a 3 milliárdot, és marad még 1,5 milliárd dollárnyi egyéb licenszügylet. 2012-re Lucas nettó személyes vagyona elérte a 3,3 milliárd dollárt.Ám ekkor jött a Disney.

Az egyre nagyobbra növő szórakoztatóipari óriás ajánlatot tett a Lucasfilmre, George Lucas saját produkciós cégére. Miként Lucas a CNBC-nek elmondta,

a Disney 4,05 milliárd dollárt fizetett végül a Lucasfilmért – részben készpénzben, részben részvényekben.

Ezzel Lucas átadta a Csillagok háborúja történetet a filmesek új generációjának, a rendező pedig elkezdhette élvezni a milliárdosok életét. Az elérhető adatok szerint Lucas nettó vagyona ma 7 milliárd dollár körül van.

Érdekesség, hogy Lucas producerként az Indiana Jones filmeket is sikerre vitte. Ha megnézzük az üzletileg legjobban teljesítő filmjeinek listáját, azok között csak Csillagok háborúja és Indiana Jones filmek vannak.

A Disney több mint 4 milliárd dollárért vette meg a Lucasfilmet Forrás: Getty Images/©2019 Disney Enterprises, Inc./Lucasfilm Ltd./Richard Harbaugh

Viszont a sors különös fintora, hogy az üzletileg legsikeresebb filmje épp az, amelyet a kritikusok és a rajongók talán a legkevésbé szeretnek. Az 1999-ben megjelent Csillagok háborúja I. rész – Baljós árnyak az eredeti Star Wars trilógia első előzményfilmje volt, amelyet óriási várakozás előzött meg (A Jedi visszatért 1983-ban mutatták be,a rajongóknak 1999-ig kellett várni az újabb egész estés Star Wars-filmre). Az emberek tódultak a mozikba, és a film az USA-ban az első hétvégén közel 65 millió dolláros jegyár-bevétellel nyitott.

A Baljós árnyak csak az Egyesült Államokban 474,5 millió dollárt hozott, világszerte pedig több mint 1 milliárd dollárt.

Ez lett tehát Lucas életművének üzletileg legsikeresebb filmje a mozikban, azonban a kritikusok és a rajongók máig ezt tartják az egyik legrosszabb Star Wars filmnek.

Lucas tehát megküzdött nemcsak az álmáért, de a vagyonáért is. A legnagyobb kreatív álma, a Csillagok háborúja örök legenda lett, de ahhoz, hogy ebből Lucas igazán nagy vagyont is tudjon szerezni, kellett a rendező és producer kiváló üzleti érzéke (és talán némi jóstehetsége) is.