Tízszeres is lehet a különbség a budapesti agglomeráció ingatlanáraiban

ingatlan, budapest, adásvétel, alku
Ha a vevő nagyot akar alkudni, az eladó könnyen vissza is léphet
Vágólapra másolva!
A budapesti agglomerációban a törökbálinti Óvoda utca volt tavaly a legdrágább, négyzetméterenként 833 ezer forintba kerültek az ottani lakóingatlanok. A Pest megyei második és harmadik helyen szerepel az egy évvel korábbi rangsorban szintén az élbolyban lévő budaörsi Domb és Árok utca, 802 ezer és 778 ezer forintos összeggel. A top 10-ben a budaörsi lakóingatlanok vannak fölényben, de Dunakeszi, Szentendre és Biatorbágy egy-egy utcája is felkerült a listára. A legolcsóbb települések közé tartozik például Pest megyében Jászkarajenő és Makád is. Az agglomeráció legolcsóbb és legdrágább utcái között 2020-ban több mint 16-szoros árkülönbség volt. A megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok ára között hét-nyolcszoros különbség volt: a legdrágább település ugyanis Remeteszőlős lett 927 ezer forinttal, ehhez képest Jászkarajenőn, Mikebudán és Nagybörzsönyben 122-130 ezer forintnál jártak a kínálati árak. A keresletet tekintve Érd, Dunakeszi, Budaörs és Szentendre szerepel a legnépszerűbb célpontok között- derült ki az ingatlan.com elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A nagyvárosi lakásdrágulás és a járványhatás miatt felértékelődtek az agglomerációs körzetek, vagyis

megnőtt a kereslet a kerttel rendelkező családi házak iránt.

Így történt ez Pest megyében is, ahol a múlt évben eladott lakások négyzetméterára között tizenhatszoros eltérés volt. Bár egy törökbálinti utca lakóingatlanai voltak a legdrágábbak tavaly, a top 10-ben a budaörsi házak, lakások fölénye látható - derül ki az ingatlan.com összeállításából, amely a hivatalos KSH-adatok alapján bemutatja, hogy 2020-ban melyik Pest megyei település utcái, terei voltak a legdrágábbak és legolcsóbbak. Az elemzésből az is kiderül, hogy idén a megyén belül melyek voltak a legkeresettebb agglomerációs sztártelepülések, és hol találhatók a legdrágább és legolcsóbb lakóingatlanok.

Új bajnokot avatott Pest megye

A múlt év Pest megyei bajnoka a törökbálinti Óvoda utca, ahol 833 ezer forintos négyzetméteráron találtak gazdára 2020-ban a lakóingatlanok. A második helyet a budaörsi Domb utca szerezte meg 802 ezer forinttal. A harmadik pedig a szintén budaörsi Árok utca 778 ezer forinttal lett. Utóbbi két utca egy évvel korábban is az élbolyban volt, akkor az Árok utca vezette a rangsort az 862 ezer forinttal, a Domb utca pedig a harmadik helyen állt szintén bő 800 ezres négyzetméterárral.

Illusztráció Forrás: Depositphotos

A 2020-as top 10-ben szerepel még a Budaörsi Károly király utca, az Ibolya utca és a Budapesti út mellett a biatorbágyi Káposztáskert utca és a szentendrei Bükkös part, továbbá a Dunakeszin található Ungvár és Ábrahám Pál utca is, ezeknél az átlagos négyzetméterár 710-762 forintot tett ki.

A budapesti agglomeráció sztártelepülései - az eladó ingatlanokra érkező érdeklődések alapján (2021. január - október) Forrás: ingatlan.com

A budapesti agglomerációban tavaly a legolcsóbb ingatlanokért 100 ezer forint alatti összeget fizettek tavaly a vevők négyzetméterenként.

Jászkarajenő település utcáin, terein lévő ingatlanoknál volt a legalacsonyabb az ár, 51 ezer forint volt. Utána következik az abonyi Kazinczy Ferenc utca és a Kécskei út 68 ezer és 84 ezer forintos árral. A legolcsóbb tízes listában Makád, Bernecebaráti, Törtel, Vámosmikola, Tápiószőlős, Perőcsény és Újszilvás település kapott helyet, az ottani ingatlanok 89-98 ezer forintos négyzetméteráron találtak gazdára.

927 ezer kontra 122 ezer forint

Az ingatlan.com összeállításából az is kiderül, hogy

Pest megyén belül az érdi lakóingatlanok iránt volt a legjelentősebb érdeklődés,

emellett a legkeresettebb települések közé tartozott a drágább települések közé sorolható Dunakeszi, Szentendre vagy éppen Budaörs. Továbbá Vác, Göd, Szigetszentmiklós is népszerűnek számít.

Az átlagos kínálati négyzetméterárak alapján felállított rangsort Remeteszőlős kimagasló eredménnyel vezeti az árak listát, 927 ezer forintos árával. A második helyen Üröm, a harmadikon Nagykovácsi áll 766 ezer, illetve 737 ezer forintos összeggel. A top 10-ben van Budaörs, Szentendre, Pilisjászfalu, Herceghalom, Dunakeszi, Solymár és Budakalász 626-714 ezer forinttal.

A budapesti agglomeráció sztártelepülései - az átlagos kínálati árak alapján Forrás: ingatlan.com

A három legolcsóbb Pest megyei településen Jászkarajenőn, Mikebudán és Nagybörzsönyben, Vámosmikolán 122-135 ezer forintos áron kínáltak eladásra a lakóingatlanok négyzetméterét. Ez egyben azt is jelenti, hogy a megyén belül hét-nyolcszoros különbségek vannak a piacon. Az ingatlan.com adatai alapján az alacsony árak az érdeklődéseket is felpörgette, a jászkarajenői ingatlanok iránti kereslet az idén a másfélszeresére nőtt, Vámosmikolán pedig több mint a triplájára emelkedett egy év alatt.