Az Amazon döntésének értelmében 2022. január 19-étől már nem fogadja el a Visa hitelkártyával történő fizetéseket az Egyesült Királyságban. A részletekről a BBC számolt be.

Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai vállalat döntését a magas hitelkártya-tranzakciós díjakkal indokolta, hozzátette azonban, hogy a Visa betéti kártyákat továbbra is elfogadják majd.Az Amazon a kedélyek megnyugtatása érdekében hangsúlyozta:
A világszerte gyorsan változó fizetési módok miatt igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy gyorsabb, és olcsóbb fizetési lehetőségeket biztosítsunk üzleteinkben szerte a világon."A Visa azt nyilatkozta a hír hallatán, hogy nagyon csalódott, amiért az Amazon a vásárlók választási lehetőségeinek korlátozásával fenyegetőzik.

Az Amazon logójaForrás: shutterstock.com

Az Amazon a döntését az alábbi nyilatkozatával védte meg: "A kártyás fizetések elfogadásának költségei továbbra is akadályt jelentenek a vállalkozások számára, amelyek arra törekszenek, hogy a legjobb árakat kínálják a vásárlóknak."

Az online kiskereskedő szerint a költségeknek a technológia fejlődésével párhuzamosan csökkenniük kellene, "ehelyett azonban továbbra is magasak maradnak, sőt, bizonyos esetekben még tovább emelkednek."

Az Amazon szóvivője szerint a Visa kirívó áremelései egyáltalán nincsenek összhangban az általa nyújtott szolgáltatásokkal.

Az Amazon 20 fontot kínál a Prime-ügyfeleknek, ha a Visa használatáról alternatív fizetési módra váltanak, más ügyfeleknek pedig 10 fontot.

Mind a Visa, mind a rivális Mastercard a Brexit után megemelte az Egyesült Királyságban és az Európai Unió tagországaiban működő vállalkozások közötti, határokon átnyúló tranzakciók úgynevezett bankközi díját.

HitelkártyákForrás: Wikipedia

Azonban a Visa nyilatkozata szerint a vitatott áremeléseknek semmi köze a Brexithez.

Az Amazon és a Visa közötti vita azokkal a díjakkal kapcsolatos, amelyeket a hitelkártya-társaság az Amazonnak számít fel az Egyesült Királyságban nyújtott szolgáltatásaiért.A Visa határozottan kitart amellett, hogy a díjszabása versenyképes, minimális hatással van az árakra, és azzal senki sem nyer, ha korlátozzák a választékot.

Tavaly októberben a Visa-t és a Mastercard-ot a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium (BRC) azzal vádolta meg, hogy túlságosan magas díjak számítanak fel.

A BRC akkor arra figyelmeztetett, hogy a kiskereskedők kénytelenek lesznek a költségeket a fogyasztókra hárítani, és a hitelkártyaszámlák akár 40 fonttal is emelkedhetnek.

A fizetési rendszereket szabályozó hatóság szerint "valódi kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire jól működik a bankkártya piaca".