Kim Dzsongun észak-koreai vezető csaknem egy hónapos rejtőzködés után visszatért a nyilvánosság elé. A múlt héten egy hivatalos látogatás keretében csodálta meg az ország északi részén található „utópisztikus vidéki mintaváros" projektet. A 2019-ben átadott Szamdzsijon a Pektu-hegy "szent csúcsainak" tövében épült, ahonnan az állami legendárium szerint a Kim-dinasztia ősei is származnak.

A települést az állami média egyenesen a "modern civilizáció megtestesítőjének" nevezi, és az ország egyik legfontosabb építési projektjeként tartják számon.

A megújuló város, amely 4000 családot képes befogadni, többek között sípályával, hotelekkel és stadionnal is büszkélkedhet.

Kattintson az alábbi galériára, hogy lássa Kim Dzsongun egyik kedvenc városát!

A galériába válogatott képek egy része korábban készült, a városról a hivatalos észak-koreai hírügynökség kiadta felvételeket tudjuk megmutatni.

Kattintson a képre, hogy lássa a Patyomkin-várost, és a napokban odalátogató észak-koreai vezetőt!Forrás: AFP/Str

Egyes hírek szerint Szamdzsijon részben kényszermunkával épült meg. Az állam gyakran megköveteli, hogy az állampolgárok munkával és/vagy források biztosításával járuljanak hozzá az építkezésekhez, így nem ritka, hogy civilek kénytelenek dolgozni az ilyen és ehhez hasonló projekteken, bár az állami média ezt "hazaszeretetből fakadó önkéntességnek" hívja.

Kim Dzsongun az évek során már számtalanszor meglátogatta a települést, a mostani útja pedig az építkezés harmadik, egyben utolsó szakaszának vizsgálatára irányult, amelynek befejezése a nemzetközi szankciók és a koronavírus-járvány miatti késések következtében ez év végére csúszik - legalábbis az állami média közlése szerint. 

De valóban olyan lett Szamdzsijon települése, mint amilyennek az állami média megpróbálta beállítani? 

Korábban is napvilágot láttak olyan információk - belső értesülések, képfelvételek formájában -, hogy a megújuló város egy részen vélhetően korántsem teljesíti a mintaprojekttel kapcsolatos elvárásokat. Erről az Origo ebben a cikkében írt korábban. Sőt, könnyen lehet, hogy a diktátor személyes szívügyének tekintett fejlesztés egy része csak Patyomkin-falu, és a kétségtelenül látványos épületek, köztéri elemek mögött valójában - szó szerint - nincs semmi (azaz egy felhúzott épületnek csak a váza látható), de legalábbis vitatható minőségben készült el.

Patyomkin legendája
A legenda úgy tartja, hogy Grigorij Alekszandrovics Patyomkin tábornok, 1787-ben II. Katalin cárnő országjáró látogatása alkalmából színházi díszletekből építtetett fel komplett falvakat, várakat és hajókat az újonnan elfoglalt Krím-félszigeten, hogy az uralkodónő azt hihesse, birodalma virágzik és az alattvalók gazdagságban élnek.

Mindenesetre a város annyira közel áll Kim szívéhez, hogy még az idei újévi beszédében is hivatkozott rá, mint az „ideális szocialista falura". Annyi mindenesetre bizonyos, hogy összehasonlítva az ország többi településével, ahol sokszor még az alapvető infrastruktúra is hiányzik, a lakosok pedig élelmiszer-, üzemanyag-, áram-, folyóvíz- és egyéb szükségleti cikkek hiányában szenvednek, Szamdzsijon - vagy legalábbis egy része - valóban mintatelepülés.