Az Origo is beszámolt róla, hogy 750 millió dollárra (241 milliárd forint) perlik az Astroworld szervezőit és fellépőit – köztük Travis Scottot és Drake-et –, miután a fesztiválon nem egészen tisztázott körülmények között, a kialakult pánikban, tíz ember vesztette életét, vagy a helyszínen, vagy később a kórházban. Egy houstoni ügyvédi iroda az Astroworld fesztivál tíz áldozata és több károsultja nevében nyújtotta be a nagy összegű kártérítési igényt megjelölő keresetet, ennyi pénzre számítanak az emberéletekért és az érzelmi traumákért. A tragikus fesztiváli eseményekkel a halálos koncertek hosszú sora még tovább bővült. A most következő galériás összeállításban mutatjuk az elmúlt évtizedek legtöbb balesettel végződő zenei rendezvényeit, és némileg kakukktojásként megemlékezünk egy tragédiáról, ahol nem emberi mulasztás, hanem kegyetlen terrortámadás miatt halt meg nagyon sok ember.

A november elején az Astroworld Festivalon megrendezett Travis Scott-koncerten a tömeg több látogatót is halálra taposott. Tíz ember meghalt és mintegy háromszáz megsérült, miután pánik tört ki a texasi zenei fesztivál nyitó estéjén. 

A rendezvényen 50 ezer ember vett részt, amelyet a szervezők csak akkor állítottak le, amikor kiderült, hogy a helyszínen lévő mentők és egészségügyi szakemberek már nem tudják ellátni a sérületeket azok magas száma miatt. Ezt követően a fesztivál második, egyben utolsó napját törölték.

Habár Travis Scott a 75 perces koncertjét többször is megszakította, amikor látta az első sorokban bajba jutott rajongókat, ennek ellenére a 125 károsult nevében indított perben a nyitókoncertet adó rapper is érintett lesz. Drake, az Apple Music, a Live Nation és az Epic Records mellett ő is az alperesek között van.

Korántsem ez az első eset, hogy az ehhez hasonló zenei fesztiválok vagy koncertek szomorú tragédiákba fulladtak. 

A most következő képes összeállításunkban az elmúlt évtizedek legtöbb halálesettel végződő koncertjeit mutatjuk be, köztük a 2015-ös Bataclan-tömeggyilkosságot is. A többi eseményhez képest a különbség az, hogy ebben az esetben szándékos, kegyetlen iszlamista terrortámadás, nem szervezetlenség és/vagy emberi mulasztás következtében egymást halálra taposó emberek okozták a tragédiát.

Kattintson a képre, hogy lássa az elmúlt évek legtragikusabb zenei eseményeit!Forrás: AFP/Nils Meilvang