Bevetik a szuperfegyvert az olajárak megfékezésére

olaj, olaj ipar, benzin, üzemanyag, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Offshore oil and gas operations, production operator open valve to allow gases flowing to sea line pipe for sent gas crude oil to central processing platform, oil and gas maintenance and service work.
Vágólapra másolva!
Hatheti mélypontra csökkent a kőolaj világpiaci ára csütörtökön azokra a hírekre, hogy az amerikai kormányzat az összes nagy olajfogyasztó országot megkereste azzal a kéréssel, hogy szabadítsa fel stratégiai készleteit az olajárak emelkedési ütemének mérséklése végett.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután fél kettő körül a januári határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 36 centes, 0,45 százalékos mínuszban, 79,92 dolláron állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

A New York-i árupiacon a WTI amerikai könnyűolajfajta decemberi szállításra hordónként 77,60 dollárba került, 76 centtel, 0,97 százalékkal csökkent az ára.

Az eddigi csütörtöki kerekedésben a Brent ára a 79,28 és a 80,35 dollár közötti, míg a WTI-é a 77,08 és a 78,44 dollár közötti sávban mozgott.

Illusztáció Forrás: shutterstock

Három héttel ezelőtt a Brent 86,70 dolláron hároméves, a WTI pedig 85,41 dolláron hétéves csúcson is járt.

A Biden-kormányzat Kínától, Indiától és Japántól is kérte, hogy

fontolja meg nyersolaj-készletei felszabadítását, amely segíthetne az árak csökkentésében.

Dél-Korea közölte, hogy vizsgálja a stratégiai olajtartalékok felszabadításának lehetőségét.

Kína ugyancsak jelezte, hogy az állami nyersolajkészletek felszabadításán dolgozik.

Az Egyesült Államok és szövetségesei már korábban is összehangolták lépéseiket a stratégiai készletek felszabadítását illetően, például 2011-ben az OPEC-tagállam Líbiában kitört háború idején.

Az amerikai kormány most először kérte Kínát, hogy csatlakozzon egy összehangolt akcióhoz.

A Nemzetközi Energiaügynökség és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az utóbbi hetekben azt mondta, hogy a következő hónapokban bővülni fog a kínálat, több készlet áll majd rendelkezésre.