A tervezettnél sokkal többe kerülhet a Real Madrid szuperstadionja

Így fog kinézni a Real Madrid felújított stadionja
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy megemeli a Santiago Bernabeu stadion felújítása céljából létrehozott hitelkeretét a Real Madrid, mégpedig 225 millió euróval (közel 82 milliárd forint).
Vágólapra másolva!

A világhírű futballcsapat a JP Morgan és a Bank of America segítségével finanszírozza a felújítást, melynek keretében eredetileg 2019-ben született egy 575 millió eurós (közel 210 milliárd forint) finanszírozásról megállapodás. A tervek szerint a stadionból így egy, az év 365 napján használható, többfunkciós létesítmény születne.

Később azonban a klub úgy döntött, hogy még jobban kiterjeszti a felújítást, így egy elhúzható tetőt is kaphat a stadion, még tovább növelve annak felhasználhatóságát, ami a későbbiekben további bevételt generálhat.

A felújítás alatt álló Santiago Bernabeu stadion Forrás: NurPhoto via AFP/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

Az Origo is beszámolt róla, hogy a Santiago Bernabeu a jövőben már több lesz, mint egy egyszerű futballstadion.

Amint elkészül a behúzható tetőszerkezet, NBA-meccseket hozhatnak át a tengerentúlról, vagy éppen a férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjének megrendezésére is alkalmas lesz.

Az elképzelések szerint a csapat Bernbeuhoz kötődő bevételei akár az évi 400 millió eurót (146 milliárd forint) elérhetik szemben a mostani 150 millióval (54 milliárd forint). A klub elnöke, Florentino Perez szerdán állítólag arról beszélt egy találkozón, hogy az új hitel 2 százalék alatt kamatozhat, ami kedvezőbb az eredeti megállapodásban foglaltaknál.

Egy látványterv a megújuló madridi stadionról Forrás: Real Madrid

A Real Madrid az elmúlt évtized során hétszeresére növelte bevételeit, melyek 2019-ben közel 800 millió euróra (292 milliárd forint) rúgtak és a koronavírus-járvány ellenére is pluszban zárta a 2020-as évet is.

A csapat vezetősége szombaton szavaz az új megállapodásról és a hivatalos bejelentés vasárnap várható. A Real Madrid egy leányvállalatot is létrehozott a stadion professzionális üzemeltetése céljából. A JP Morgan és a Bank of America egyelőre nem kommentálta a híreket.