A héten dönthet a kormány arról, milyen feltételekkel és mikortól léphetnek át a kisvállalkozások az egyetemes szolgáltatásba, amely kedvezőbb energiatarifákat biztosít. Még sok a kérdőjel, de annyi biztos, hogy amelyik cégnek lehetősége nyílik váltani, annak érdemes, hiszen nagy összegeket takaríthat meg - írja a Magyar Nemzet.

A legkisebb vállalkozások is igénybe vehetik a rezsicsökkentett tarifákat, az egyetemes szolgáltatást Gulyás Gergely múlt csütörtöki bejelentése alapján. A hatósági tarifákat a villamosenergia- és a földgázszolgáltatásban a legfeljebb tíz főt foglalkoztató és az évi négymillárd forint bevételt vagy mérlegfőösszeget meg nem haladó cégek, összességében a kedvezményes iparűzési adóra jogosultak vehetik igénybe.

Az intézkedésről szóló jogszabály egyelőre nem jelent meg a Magyar Közlönyben, ezért még nem tudni, hogy mikor lép hatályba, de a miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a lépésnek nincs határideje. 

Kérdés tehát, hogy mikor és hogyan jelentkezhet át a mikrovállalkozás az egyetemes szolgáltatásba, és valójában ezzel mekkora megtakarítást érhet el. A Magyar Nemzet felvetésére Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője elmondta, hogy az egyetemes szolgáltatási kategóriába való átlépés lehetősége várhatóan jellemzően azokat a mikrovállalkozásokat fogja érinteni, amelyek az év vége közeledtével kötnének új árambeszerzési lehetőséget.

IllusztrációForrás: AFP/Kisbenedek Attila

Azt, hogy egy ilyen szereplő pontosan mekkora ajánlatot kap a kereskedőjétől – vagyis hogy mi az összevetés alapja – több tényező (mint például a fogyasztási mennyiség, a kiszámíthatóság, az aktuális piaci árak) befolyásolja. Ráadásul hétről hétre előfordulnak olyan események, amelyek jelentősen befolyásolják a piaci árakat, így pontos becslés nehezen adható, majd hozzátette, hogy az elmúlt hetek információi alapján a kisvállalkozások nagyságrendileg kétszer akkora összegű ajánlatokat kapnak a jövő évre a kereskedőjüktől, mint az aktuális egyetemes szolgáltatói árak.

A két szolgáltatástípus költségében tapasztalható különbség pedig az Északi Áramlat 2 gázvezeték körüli engedélyeztetési problémák és az elmúlt napok áremelkedése miatt tovább növekedhet Hortay Olivér szerint.

IllusztrációForrás: MTI/Rosta Tibor

Amivel a fogyasztó költsége csökken, azzal a szolgáltató kiadása növekszik, ezért érdekes az is, hogy vajon hogyan érinti a lépés a közművállalatokat, mekkora bevételkieséssel kell számolniuk. – A bevételkiesés három – egyelőre ismeretlen – tényező függvénye lesz:

  • a következő hónapokban adott ajánlatok (amit az áramárak rövid távú alakulása nagymértékben befolyásol),
  • az átjelentkezés mellett döntő vállalkozások száma és energiafogyasztási volumene,
  • valamint a jövő évi áramárak alakulása.

Azok a vállalkozások léphetnek át a kedvezményesebb tarifarendszerbe, amelyeknek lejár a – rendszerint egy évre kötött – energiabeszállítói szerződésük.