Több mint 1 millió tonna hulladék keletkezik a következő évtizedekben a brit területeken található tengeri olajfúró tornyok leépítéséből. A hulladék egy részét újrafelhasználják, illetve újrahasznosítják.

A következő évtizedben mintegy 1,2 millió tonna hulladék keletkezhet a brit tengeri olajfúró tornyok leépítéséből – írja a BBC az Oil and Gas UK (OGUK) nevű iparági szervezet becslései alapján. A használaton kívüli infrastruktúra leépítése során keletkező hulladék egy részét újra is hasznosítják.

Az OGUK jelentése szerint az üzemeltetők 16,6 milliárd fontot költhetnek a programra, és a várakozások szerint a folyamat akár több ezer munkahelyet is teremthet. 2020-ban 84 kutat építettek le a brit területeken.

Az előrejelzések alapján 2022 és 2024 között csaknem 600 kutat és 45 platformot szerelnek le. Az OGUK szerint a régi olaj- és gázplatformok, illetve egyéb építmények lebontásából származó anyagok mintegy 95 százaléka újrahasznosítható.

A következő évtizedben mintegy 1,2 millió tonna hulladék keletkezhet a brit tengeri olajfúró tornyok leépítésébőlFotót: shutterstock

Mindazonáltal a hangsúly az így keletkezett hulladékok újrahasznosításának mikéntjén van – akár teljes szerkezeti egységeket is új célokra használhatnak föl.

Nem véletlen, hogy az OGUK úgy látja, a következő tíz év izgalmas időszak lesz az iparág számára. A szereplők ugyanis hatalmas lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák nemcsak a mérnöki és innovációs tudásukat, de a globális versenyképességüket is.

A leszerelések emellett fontos részét képezik az általános brit energiapolitikai céloknak, melyek központi eleme, hogy az ország 2050-re elérje a nettó nullás károsanyag-kibocsátási szintet.