Az Origo is beszámolt róla, hogy Salvador lett az első olyan ország a világon, amely törvényes fizetőeszközként alkalmazza a bitcoint. Annak dacára, hogy Nayib Bukele elnök lépése közel sem aratott osztatlan sikert - szeptemberben még ezrek tüntettek a politikus ellen -, az ambíciózus vezető most újabb kriptobarát beruházást jelentett be. Ezúttal egy úgynevezett „Bitcoin City", vagyis egy bitcoin város építését tervezi.

A világon egyedülálló város a Conchagua vulkán közelében, Salvador délkeleti részén fog felépülni, és lakóépületekkel, kereskedelmi és szolgáltatóközpontokkal, szórakozási lehetőségekkel, éttermekkel, illetve még egy saját repülőtérrel is rendelkezik majd.

Salvador a világ első országa lett, amely elfogadta a bitcoint törvényes fizetőeszközként. Az országban azonban nem mindenki támogatta a lépést. Idén szeptemberben emberek ezrei vonultak utcára országszerte, hogy tiltakozzanak az ezt lehetővé tevő törvény ellen, mondván, hogy a kriptovaluta legalizálása fokozhatja a bűnözést, és instabilitáshoz vezethet.

A bitcoin hivatalos fizetőeszközként való bevezetése ellen tüntetők egy plakátja SalvadorbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Alex Pena

Nayib Bukele elnök ennek ellenére hangsúlyozza: célja, hogy a kriptovalutát a közép-amerikai országban történő befektetések ösztönzésére fordítsa. A múlt héten, Salvadorban zajló bitcoin promóciós rendezvényen Bukele elmondta, hogy a La Union keleti régiójába tervezett város egy vulkánból kapja majd a geotermikus energiát.

Fekess be itt, és keress annyi pénzt, amennyit csak akarsz! Ez egy teljesen ökologikus város lesz, amelyet vulkán lát el energiával" – hívta fel a befektetők figyelmét az elnök az egyedüláló lehetőségre.

A tervezett infrastruktúra megvalósítása körülbelül 300 ezer bitcoinba (5678 milliárd forint) kerülne. A finanszírozáshoz 2022-ben bitcoin-alapú kötvények kibocsátásra is sor kerülne. Salvador mintegy 1 milliárd dollárnyi (330 milliárd forint) bevétellel kalkulál a „Bitcoin Bond"-on (bitcoin kötvény) keresztül, amelyet egy kanadai blokklánc-technológiai szolgáltatóval, a Blockstream-mel együttműködve valósítanának meg.

A kép hátterében a Conchagua-vulkán láthatóForrás: AFP/Orlando Sierra

Az elnök emelett beszédében arról is említést tett, hogy az épülő bitcoin-város kör alakú lesz, benne egy központi térrel, amelyet úgy terveztek, hogy a levegőből egy bitcoin szimbólumnak tűnjön majd.