A burgonyát a felhasználhatóságának sokszínűsége miatt tartjuk az egyik legideálisabb élelmiszernek. Gondoljunk csak bele: sütve, pürésítve, hasábburgonyaként vagy akár légkeveréses sütőben elkészítve, minden formában finom. De milyen lehet a burgonya alapú tejhelyettesítő? Erre még a növény rajongói is felkapják a fejüket.

A Dug, egy svéd márka kihasználta a burgonyában rejlő lehetőséget, és piacra dobta a világ első burgonyából készült növényi italát. Ez a termék már megvásárolható bizonyos európai szupermarketekben és online, ám a vállalat elmondása szerint a márka a következő hónapokban az Egyesült Államokba is eljut. 

A Magyar Mezőgazdaság mindezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a burgonyának az egészségre gyakorolt hatását egyébként nem tartják annyira jelentősnek, mint például a karfiolt és a kelkáposztát (vagy a növényi italok kategóriájában a mandulát és a zabot). Valamit azonban le kell szögeznünk: a burgonya egészséges. Egy nagy burgonya kilenc gramm rostot, 1502 milligramm káliumot (háromszor annyit, mint egy banán) és 34 milligramm C-vitamin tartalmaz. Emellett magnézium, B-6 vitamin, foszfor, niacin és folsav is található benne. 

A Dug növényi itala 6 százalékban burgonyából készül, ami az alternatív tejhelyettesítőkhöz képest elég magas arány. A vállalat burgonyán kívül borsófehérjét is hozzáadott a termékhez a tápanyagprofil javítása érdekében és D-vitaminnal, B12-vitaminnal, folsavval és riboflavinnal dúsította. A többi összetevő cikória rost, repceolaj, szacharóz, savanyúságot szabályozó anyag, kalcium-karbonát, napraforgó lecitin és természetes aromák. Ezen a változaton kívül a vállalatnak van egy cukrozatlan burgonyaitala és egy barista változata is, amelyet kifejezetten forró italok elkészítéséhez alkottak meg.

A Dug burgonyából készült tejhelyettesítő italaiForrás: Twitter

Sharon Palmer dietetikus rámutatott mind az előnyökre, mint a hátrányokra. Pozitívumként elmondta, hogy a napi kalcium- és D-vitamin-érték 15 százalékát biztosítja, valamint hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ugyanakkor Palmer szerint a burgonyaitalból hiányzik a megfelelő mennyiségű fehérje, még a hozzáadott borsófehérje ellenére is. 

Van egy másik terület, ahol ez a növényi alapú ital csillagos ötöst érdemel, ami nem más, mint a fenntarthatóság. Palmer szerint a burgonyaital az olajos magvakból készült italokhoz (sőt, még a tehéntejhez képest is) azért van előnyben, mert fenntarthatóbb. „A zöldségeknek lényegesen kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a tejtermékeknek, és sokkal kevesebb vizet használnak az elkészítéshez, mint a diófélék esetében" – mondja. A vállalat azt állítja, hogy a burgonyatermesztés földhasználati szempontból kétszer olyan hatékony, mint a zabtermesztés.