Gigantikus összegből, 17 milliárd dollárból épül chipgyártó üzem Texasban

Samsung Display épület
Vágólapra másolva!
A Samsung a Texas állambeli Taylor városának közvetlen közelében építi fel új, 17 milliárd dolláros számítógépes chip üzemét, miközben a félvezetőkből már több hónapja világszerte jelentős a hiány. A részletekről a BBC hírügynökség számolt be.
Vágólapra másolva!

A projekt lesz a dél-koreai elektronikai óriásvállalat eddigi legnagyobb amerikai beruházása. Az építkezés 2022 elején indul, az üzem várhatóan 2.000 technológiai ipari munkahelyet teremt.

A Samsung, több riválisához hasonlóan, az ellátási lánc problémáinak megoldása érdekében bővíti a chipgyártását az Egyesült Államokban.


"A nagyobb gyártókapacitással jobban ki tudjuk majd szolgálni ügyfeleink igényeit, és hozzájárulunk a globális félvezető-ellátási lánc stabilitásához" - mondta Kinam Kim, a Samsung elektronikai eszközmegoldásokért felelős vezérigazgatója.

Az üzem előreláthatólag 2024 második felében kezdheti a chipgyártást.

"A félvezető chipek hazai gyártásának növelése létfontosságú nemzeti és gazdasági biztonságunk szempontjából" – fejtette ki Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter.

Samsung Display épület Forrás: business korea

A kormányzó hivatalának közleménye szerint

a vállalat 27 millió dolláros támogatást kap az állambeli munkahelyteremtésért.

Az új létesítményben gyártott chipeket többek között a mobil, az 5G, a nagy teljesítményű számítástechnika és a mesterséges intelligencia területén fogják felhasználni.

Samsung Galaxy Fold3. Forrás: Origo

A Samsung a világ egyik legnagyobb chipgyártója, az Egyesült Államokban több mint 20.000 alkalmazottja van.

Miért is akkora gond a világszíntű chiphiány?

A globális chiphiány jelentős fennakadásokat okozott a gyártók számára, az autógyártóktól kezdve, amelyeknek fel kellett függeszteniük a termelést,

az Apple például figyelmeztetett, hogy az iPhone-szállítások késni fognak.

Ehhez jönnek még a környezeti problémák, amelyek plusz megterhelést jelentenek a termelésben. A chipek előállításához sok vízre van szükség, így a Tajvanon [a chipgyártás egyik globális vezető országában] tapasztalható szárazság sem segít a helyzeten.

Chip (illusztráció) Forrás: 9to5Mac

Súlyos problémát okozott a tavaly téli texasi - az amerikai chipipar központjának - áramkimaradása is, amely egy időre leállította a termelést.

A világ már hónapok óta éhezik a számítógépes chipekre. A kereslet messze meghaladja a kínálatot, és egyszerűen nincs egyszerű rövid távú megoldás.