Függőséget okozó fájdalomcsillapítók túlkínálatában bűnösnek találtak három gyógyszertárat

gyógyszerek tabletták
19610557 - pile of many different pills
Vágólapra másolva!
Az USA három legnagyobb gyógyszertárát bűnösnek találták abban, hogy hozzájárultak a fájdalomcsillapító-válság kialakulásához, azaz a függőséget okozó fájdalomcsillapítók túlkínálatához két ohiói megyében. A részletekről a BBC számolt be.
Vágólapra másolva!

Egy szövetségi bíróság megállapította, hogy a Walgreens Boots Alliance, a CVS és a Walmart intézkedései hozzájárultak a függőséget okozó opioid tabletták („kábító" fájdalomcsillapító) túlkínálatának kialakulásához.

A két ohiói megyének fizetendő kártérítés mértékéről egy későbbi tárgyaláson döntenek.

A CVS máris közölte, hogy nem ért egyet az ítélettel és fellebbezni fog.

"Amint azt a felperesek saját szakértői is tanúsították, számos tényező járult hozzá az opioidokkal való visszaélés problémájához, ennek megoldásához az egészségügyi rendszerünk és közösségünk valamennyi tagjának részvételére szükség lesz" - közölte a CVS.

Az elmúlt két évtizedben amerikaiak milliói váltak függővé az olyan legális ópiátalapú fájdalomcsillapítóktól, mint a Fentanyl és az OxyContin, azok túladagolása következtében.


1999 és 2019 között közel 500.000 halálesetet tulajdonítottak a fájdalomcsillapítók túladagolásának.
A helyi és állami kormányok szerint a fájdalomcsillapító-járvány óriási terhet rótt az erőforrásaikra, mivel azt szociális programokkal és a jogrendszerrel próbálták kezelni.

Gyógyszerek Forrás: 123rf.com

A gyógyszertárláncok mellett a nagy gyógyszeripari cégeket és az egészségügyi szakembereket is azzal vádolják, hogy szemet hunynak a probléma felett.

A két ohiói megye költségei állítólag 1 milliárd dollárra rúghatnak, amit az opioidjárvány hatásával kapcsolatos szociális és jogi kiadásokra fordítanak majd.

Azzal érveltek, hogy a gyógyszertárak közveszélyt okoztak azzal, hogy nem győződtek meg arról, hogy az opioidreceptek érvényesek voltak-e,

és így lehetővé tették, hogy a függőséget okozó fájdalomcsillapítók túlzott mennyiségben árasszák el a közösségeket.

A Walgreens Boots Alliance, a CVS és a Walmart tagadta a vádakat, elmondásuk szerint számos lépést tettek annak megakadályozására, hogy a fájdalomcsillapítókat eltérítsék a tervezett legális felhasználásuktól.