A magyar kormány a következő évben is szeretné kiemelten támogatni a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégeket, a 2022-es költségvetésben 50,1 milliárd forint áll rendelkezésre kifejezetten megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató akkreditált cégek támogatására. Ezen felül a piaci cégek szövetségét és együttműködését keresik a jövőben - jelentette ki Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Karcagon.

Fülöp Attila, a Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft. új papíripari üzemének megnyitásán elmondta: a Prohuman és a magyar kormány között létrejött stratégiai együttműködésnek fontos része, hogy sokat tesz a cégcsoport a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáért. A vállalat új karcagi üzemében 50 megváltozott munkaképességű ember számára biztosítanak munkát, reményeik szerint ez a létszám duplázódhat majd a közeljövőben.

Hangsúlyozta:
A magyar kormány részéről olyan gazdasági növekedésért dolgoznak, amelynek lehetőség szerint mindenki a nyertese és haszonélvezője lesz.

Az elmúlt három kormányzati ciklusban 3,7 millióról 4,7 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, ez több mint 25 százalékos bővülés. Ezen belül a legnagyobb mértékben a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása nőtt: ezen időszak alatt 150 százalékkal nőtt a foglakoztatási ráta, így most 160 ezren dolgoznak a magyar munkaerőpiacon megváltozott munkaképességűként. Ennek a 160 ezer embernek a munkája hozzáadott érték a gazdaságnak - mondta az államtitkár. Hozzátette: 2010-ben 18 százalék volt ebben a célcsoportban foglalkoztatás, azaz kevesebb, mint minden ötödik megváltozott munkaképességű ember tudta eltartani magát és a családját munkabérből. Fülöp Attila szólt arról, hogy a pandémia után a gazdaság újraindítása sikeres volt. Az Európai Unióban az egyik legnagyobb gazdasági növekedést Magyarország tudja produkálni, amihez hozzájárul ez a foglalkoztatási forma, ezt a jövőben tovább szeretnék erősíteni - mondta, hangsúlyozva: céljuk, hogy a jelenlegi 50 százalékos foglalkoztatási szint ebben a célcsoportban tovább növekedjen.

Ignácz Béla, a Prohuman egyik ügyvezető igazgatója elmondta:
Több mint 15 ezer munkalehetőséget kínálnak éves szinten a munkavállalóknak, és több mint hétezer embernek főállású munkalehetőséget is biztosítanak. Ezen belül a cégnél csaknem 400 megváltozott munkaképességű ember dolgozik."

Mint fogalmazott, büszke arra, hogy egy olyan vállalatot vezethet, amely egy éven belül már második kimondottan megváltozott munkaképességgel rendelkező emberek számára munkát kínáló egységét nyitja meg. A vállalat néhány hónapja adta át Miskolcon "esélyteremtő" call centerét, ahol a karcagi üzemhez hasonlóan, elsősorban megváltozott munkaképességű emberek számára biztosítanak munkát.

A képen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkáraForrás: MTI/Vasvári Tamás

Ignácz Béla szólt arról, hogy a Prohuman karcagi telephelye 2018-ban kezdte meg működését elsősorban azzal a céllal, hogy munkát biztosítsanak megváltozott munkaképességű emberek számára a régióban. Az első időkben egy alig húsz négyzetméteres épületben, hat megváltozott munkaképességű dolgozóval indultak. A most megnyílt 330 négyzetméteres csarnokban már mintegy ötvenen dolgozhatnak és szeretnék, hogyha a létszám egy év alatt a duplájára nőjön.

Szepesi Tibor, Karcag polgármestere (Fidesz-KDNP) mérföldkőnek nevezte a fejlesztést nemcsak a cégcsoport, hanem a város életében is. A munkahelyteremtő beruházások támogatása, fejlesztése Karcagon is fontos feladattá vált az elmúlt időszakban, hogy "ne segélyek, hanem esélyek kerüljenek" minden dolgozni kívánó ember elé - mondta. A városvezető szerint a Prohuman cégcsoport szociális érzékenysége példaértékű, mintát adhat a város valamennyi munkáltatója számára. A polgármester fontosnak tartja, hogy az eddig is kiemelkedő kormányzati támogatás, az önkormányzat igyekezete találkozzon a gazdasági élet szereplőivel, a munkaadókkal, mint ahogy ez a ma is történt.

Az eseményen részt vett többek mellett F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Juhász Csongor, a Prohuman másik ügyvezető igazgatója is.A beszédek után szalagátvágás, majd az üzem bejárása következett.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint:
A karcagi üzemben jellemzően könnyű fizikai, főként papíripari munkákat végeznek, például ragasztási, hajtogatási feladatokat, vagy egyszerűbb anyagválogatási és könnyű összeszerelési munkákat, nem ritkán világmárkák csomagoló anyagait is ott gyártják.

A Prohuman összesen 8 országban van jelen. Magyarországon piacvezető a HR területen és a legnagyobb szereplők között van Romániában, valamint Szlovéniában, miközben jelentős részesedéssel bír különböző speciális szegmensekben a német és osztrák piacokon, a horvát, szerb, bolgár piacokon is jelen van. Vállalkozásaiban több mint 17 ezer embert foglalkoztat naponta a különböző országokban. A Prohuman ügyfelei között több mint 700 vállalat szerepel, köztük a legismertebb multinacionális cégek az autóipar, elektrotechnikai gyártás, pénzügyi szolgáltatások, az FMCG, a kis- és nagykereskedelmi, valamint IT szektorból. A Prohuman csoportszintű árbevétele 2020-ban 163 millió euró volt.