Több száz tutajjal, illegálisan keresik az aranyat az amazonasi őserdő folyóján

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Small gold nuggets in an antique measuring
Vágólapra másolva!
Aranylázban égő illegális bányászokat szállító kotróhajók százai gyűltek össze a Madeira folyón, az Amazonas egyik fő mellékfolyóján. Az állami és szövetségi hatóságok közben egymásra mutogatnak a megállításuk érdekében szükséges mihamarabbi cselekvésért. A részletekkel a gCaptain szakportál jelentkezett.
Vágólapra másolva!

A szivattyúkkal felszerelt tutajok flottillája szinte teljes hosszában végighúzódik a hatalmas Madeira folyón, a Reuters szemtanúja pedig kipufogógáz-foltokat észlelt, amelyek arra utalnak, hogy arany után kutatnak a folyómederben.

- nyilatkozta Danicley Aguiar, egy helyi környezetvédelmi aktivista.

Az aranyláz, amelyet az hír váltott ki, hogy kiderült valaki már rátalált itt a nemesfémre, akkor kezdődött, amikor a világ vezetői összegyűltek Glasgowban, az ENSZ klímakonferenciájára, ahol Brazília megígérte, hogy fokozza az Amazonas esőerdő védelmét.

A kotróhajók az illegális aranybányászat fellendülésének terepéül szolgáló Humaita területéről úsztak tovább a folyón és legutóbb mintegy 650 kilométerre Autazesben, egy Manaus-tól délkeletre fekvő önkormányzati körzetben látták őket.

A Madeira folyó Forrás: Wikipedia

A brazil környezetvédelmi ügynökség, az Ibama szóvivője szerint a Madeira folyón végzett illegális kotrásért nem a szövetségi kormány, hanem Amazonas állam és annak környezetvédelmi ügynöksége, az IPAAM felelős.

Az IPAAM közleményében azt írta, hogy a folyón lehorgonyzott tutajok szövetségi fennhatóság alá tartoznak, így az engedélyezésért a Nemzeti Bányászati Ügynökséget terheli felelősség, továbbá a szövetségi rendőrség feladata, hogy megállapítsa, történt-e bűncselekmény. A folyami közlekedés és a szennyezés a haditengerészet hatáskörébe tartozik.

Az ANM viszont tagadja a hatásköri érintettségét, mivel a hivatal csak a legális bányászatot felügyeli, míg a bűncselekmények ügyében a rendőrségnek és a bíróságoknak kell eljárnia.

A szövetségi rendőrség közölte, hogy kivizsgálja a problémát és javaslatot tesz a környezeti károk megelőzésének legjobb módjára.

Nem ez az első alkalom, hogy az illegális aranybányászat jelentette problémákról érkeznek hírek Brazíliából. Ahogy - például - az Origo korábban arról beszámolt, egy hivatalos jelentés szerint a tavalyi és tavalyelőtti évben a brazil aranyexport körülbelül 28 százaléka illegális bányákból származott. Ez nem csak gazdasági kiesést okoz a dél-amerikai országnak, de általában jelentős környezeti terheléssel is együttjár, hiszen az illegális kitermeléseken ellenőrizetlenül folyik a munka.