A kanadai Lucara Diamond bányacég szerint évek óta nem volt ilyen egészséges és kiegyensúlyozott a globális gyémántpiac, mint manapság. Mindez pedig elsősorban a kínálati fejlesztéseknek és a piaci fundamentumoknak köszönhető.

A vancouveri székhelyű Lucara Diamond nevű gyémántbánya-cég kiemelkedőnek látja a globális gyémántpiac jelenlegi állapotát, és azzal számol, hogy a következő években is fennmaradnak a kedvező körülmények – írja a Mining.com.

A következő évre a Lucara 340.000 karát gyémánt kitermelésével számol, melyek a különböző értékesítési csatornákon keresztül 185-215 millió dolláros bevételt hozhatnak. Ebben nincsenek benne az esetlegesen megtalált különlegesen nagy gyémántok.

Utóbbiak azért is fontosak, mert a Karowe bánya (melynek működése 2022-ben lesz tíz éves) több ilyen különleges gyémántot is adott. A Botswanában található bánya az egyetlen olyan létesítmény, ahol két, több mint 1000 karátos gyémántot találtak. Az egyik az 1758 karátos Sewelô volt, 2019-ben, a másik pedig az 1109 karátos Lesedi La Rona 2015-ben – utóbbi 53 millió dollárért kelt el. A bánya emellett eddig 17 darab több mint 100 karátos gyémántot, és öt darab legalább 300 karátos gyémántot adott.

Kitűnő állapotban van a globális gyémántpiacForrás: Lucara Diamonds

A Karowe emellett a legnagyobb hasznot hajtó gyémántbánya az egész világon, mivel évente átlagosan 300.000 nagy értékű gyémántot szállít.

A Lucara vezérigazgatója, Eira Thomas közleményben jelezte, a gyémántok és a gyémánt ékszerek üzleti környezete évek óta nem volt ilyen „egészséges".

A gyémántpiacot is elérte azonban korábban a koronavírus-járvány, és a legnehezebb időszakban a piac lényegében befagyott, fokozva az azzal kapcsolatos aggodalmakat, hogy esetleg éveken át túlkínálat ronthatja az értékesítők eredményeit. A vállalat közlése szerint az elmúlt időszakban az online eladások szintén jelentősen növelték a profitot, ami kiújult optimizmusra ad okot.

A Lucara optimizmusát azonban nem minden szereplő osztja. A piaci érték szerint a világ legnagyobb gyémántbánya-cégének számító DeBeers bevételei például csökkennek. A vállalat nemrég arról számolt be, hogy novemberben 430 millió dollárnyi nyers gyémántot értékesítettek, ami elmaradt az előző ciklusban elért 492 millió dolláros szinthez képest.