Évek óta nem volt ilyen jó állapotban a gyémántpiac

Lesedi La Rona, gyémánt
NEW YORK, NY - MAY 04: Guards stand next to the 1109-carat rough Lesedi La Rona diamond, the biggest rough diamond discovered in more than a century, at Sotheby's on May 04, 2016 in New York City. The stone was found by Lucara Diamond Corp. last year at its Karowe mine in Botswana. The diamond, which is nearly the size of a tennis ball at 66.4 x 55 x 42 mm and is believed to be about 2.5 billion to 3 billion years old, was named "Our Light" in the local Tswana language. Lesedi La Rona will be offered at auction in London on June 29 and be on display at Sotheby's New York. The diamond could sell for $70 million or more. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A kanadai Lucara Diamond bányacég szerint évek óta nem volt ilyen egészséges és kiegyensúlyozott a globális gyémántpiac, mint manapság. Mindez pedig elsősorban a kínálati fejlesztéseknek és a piaci fundamentumoknak köszönhető.
Vágólapra másolva!

A vancouveri székhelyű Lucara Diamond nevű gyémántbánya-cég kiemelkedőnek látja a globális gyémántpiac jelenlegi állapotát, és azzal számol, hogy a következő években is fennmaradnak a kedvező körülmények – írja a Mining.com.

A következő évre a Lucara 340.000 karát gyémánt kitermelésével számol, melyek a különböző értékesítési csatornákon keresztül 185-215 millió dolláros bevételt hozhatnak.

Ebben nincsenek benne az esetlegesen megtalált különlegesen nagy gyémántok.

Utóbbiak azért is fontosak, mert a Karowe bánya (melynek működése 2022-ben lesz tíz éves) több ilyen különleges gyémántot is adott. A Botswanában található bánya az egyetlen olyan létesítmény, ahol két, több mint 1000 karátos gyémántot találtak. Az egyik az 1758 karátos Sewelô volt, 2019-ben, a másik pedig az 1109 karátos Lesedi La Rona 2015-ben – utóbbi 53 millió dollárért kelt el. A bánya emellett eddig 17 darab több mint 100 karátos gyémántot, és öt darab legalább 300 karátos gyémántot adott.

Kitűnő állapotban van a globális gyémántpiac Forrás: Lucara Diamonds

A Karowe emellett a legnagyobb hasznot hajtó gyémántbánya az egész világon, mivel évente átlagosan 300.000 nagy értékű gyémántot szállít.

A Lucara vezérigazgatója, Eira Thomas közleményben jelezte, a gyémántok és a gyémánt ékszerek üzleti környezete évek óta nem volt ilyen „egészséges".

A gyémántpiacot is elérte azonban korábban a koronavírus-járvány, és a legnehezebb időszakban a piac lényegében befagyott, fokozva az azzal kapcsolatos aggodalmakat, hogy esetleg éveken át túlkínálat ronthatja az értékesítők eredményeit. A vállalat közlése szerint az elmúlt időszakban az online eladások szintén jelentősen növelték a profitot, ami kiújult optimizmusra ad okot.

A Lucara optimizmusát azonban nem minden szereplő osztja.

A piaci érték szerint a világ legnagyobb gyémántbánya-cégének számító DeBeers bevételei például csökkennek.

A vállalat nemrég arról számolt be, hogy novemberben 430 millió dollárnyi nyers gyémántot értékesítettek, ami elmaradt az előző ciklusban elért 492 millió dolláros szinthez képest.