Akkumulátorokat gyártana az ország, amelytől a Tesla és az Apple is függ

AERIAL VIEW America ARCHITECTURE basin BLUE COLOUR CAST Canyonlands National Park Day geologic formation LANDSCAPE MINE mining development MOUNTAIN Nature NORTH AMERICA Ochre ROCK rocky SALT USA Utah WATER West States HORIZONTAL
United States, Utah, Moab, Cane Creek potash mine, evaporation ponds of Cobalt, a blue dye is added to water to help absorption of sunlight and evaporation, an intense blue color resulting (aerial view)
Vágólapra másolva!
A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya bejelentette, hogy elmozdulna az akkumulátorgyártás felé. Ez pedig igen fontos lépés lehet a világgazdaságban, mivel az ország meghatározó forrása az elektromos autókhoz használt olyan kulcsfontosságú fémeknek, mint a kobalt és a réz.
Vágólapra másolva!

A Kongói Demokratikus Köztársaság elmozdulna a magasabb hozzáadott érték irányába a nyersanyagpiacon, és beszállna az akkumulátorgyártásba – jelentette be az afrikai ország kormánya.

A lépés pedig azért lehet különösen fontos a világgazdaság egésze számára, mert

Kongó bányái adják a világ kobaltkínálatának nagyjából kétharmadát, a fém pedig kulcsszerepet tölt be az elektromos autók és az akkumulátorok gyártásában.

Közben a nyersanyag iránti kereslet folyamatosan és igen lendületesen bővül, ahogy az elektromos autók globális népszerűsége fokozódik – írja a Mining.com.

Kongó helyzete tehát sajátos, mivel úgy kobaltnagyhatalom, hogy közben a világ egyik legkevésbé fejlett országa. Az afrikai gazdaság eddig elsősorban exportra termelt ki fémeket, míg a végfelhasználásból szinte egyáltalán nem profitált – az akkumulátorok jelentős részét Ázsiában gyártják.

Kongó beszállna az akkumulátorgyártásba Forrás: AFP/Samir Tounsi

Most azonban a kongói miniszterelnök, Sama Lukonde közölte, egy sor olyan intézkedést terveznek bevezetni, amely felgyorsítja az országban az akkumulátorgyártás iparágát.

Az intézkedések között lesznek olyan különleges ösztönzők is, melyek a kormány reményei szerint a magánszektort is érdemben be tudják majd vonni a gyártás finanszírozásába.

A pontos részletek azonban egyelőre nem ismertek, mivel se a miniszterelnök, se az ország elnöke, Felix Tshisekedi nem árulta el, milyen időtartammal vagy forrásokkal terveznek.

A kétnapos üzleti fórumon, ahol Lukonde beszélt, felszólalt a szomszédos Zambia elnöke is a témában. Hakainde Hichilema jelezte, országa (Kongó mögött a kontinens második legnagyobb rézkitermelőjeként) kész együtt dolgozni Kongóval és más térségbeli országokkal azért, hogy fejlesszék Afrika ipari kapacitását. Hozzátette,

A fentiek mellett több fejlesztési bank (például az Afrikai Fejlesztési Bank) is aláírta azt az ígéretet, amely támogatja a kongói akkumulátoripart, de ennek szövege egyelőre nem nyilvános.