A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya bejelentette, hogy elmozdulna az akkumulátorgyártás felé. Ez pedig igen fontos lépés lehet a világgazdaságban, mivel az ország meghatározó forrása az elektromos autókhoz használt olyan kulcsfontosságú fémeknek, mint a kobalt és a réz.

A Kongói Demokratikus Köztársaság elmozdulna a magasabb hozzáadott érték irányába a nyersanyagpiacon, és beszállna az akkumulátorgyártásba – jelentette be az afrikai ország kormánya.

A lépés pedig azért lehet különösen fontos a világgazdaság egésze számára, mertKongó bányái adják a világ kobaltkínálatának nagyjából kétharmadát, a fém pedig kulcsszerepet tölt be az elektromos autók és az akkumulátorok gyártásában. Közben a nyersanyag iránti kereslet folyamatosan és igen lendületesen bővül, ahogy az elektromos autók globális népszerűsége fokozódik – írja a Mining.com.

Kongó helyzete tehát sajátos, mivel úgy kobaltnagyhatalom, hogy közben a világ egyik legkevésbé fejlett országa. Az afrikai gazdaság eddig elsősorban exportra termelt ki fémeket, míg a végfelhasználásból szinte egyáltalán nem profitált – az akkumulátorok jelentős részét Ázsiában gyártják.

Kongó beszállna az akkumulátorgyártásbaForrás: AFP/Samir Tounsi

Most azonban a kongói miniszterelnök, Sama Lukonde közölte, egy sor olyan intézkedést terveznek bevezetni, amely felgyorsítja az országban az akkumulátorgyártás iparágát. Az intézkedések között lesznek olyan különleges ösztönzők is, melyek a kormány reményei szerint a magánszektort is érdemben be tudják majd vonni a gyártás finanszírozásába.

A pontos részletek azonban egyelőre nem ismertek, mivel se a miniszterelnök, se az ország elnöke, Felix Tshisekedi nem árulta el, milyen időtartammal vagy forrásokkal terveznek.

A kétnapos üzleti fórumon, ahol Lukonde beszélt, felszólalt a szomszédos Zambia elnöke is a témában. Hakainde Hichilema jelezte, országa (Kongó mögött a kontinens második legnagyobb rézkitermelőjeként) kész együtt dolgozni Kongóval és más térségbeli országokkal azért, hogy fejlesszék Afrika ipari kapacitását. Hozzátette, arra van szükség, hogy szinkronizáljuk a stratégiát és az értékláncot a kontinensen."

A fentiek mellett több fejlesztési bank (például az Afrikai Fejlesztési Bank) is aláírta azt az ígéretet, amely támogatja a kongói akkumulátoripart, de ennek szövege egyelőre nem nyilvános.