Véget ért a Gyűrűk Urára építő kriptovaluta kalandja

lord of the rings illustration
Vágólapra másolva!
Mindössze néhány hónap után véget ért a JRR Token kalandja a kriptovaluták világában. A Gyűrűk Ura szerzőjének, JRR Tolkiennek a nevére igencsak hasonlító tokent ugyanis megtámadták a Tolkien-hagyaték kezelői, és nyertek is.
Vágólapra másolva!

Még augusztusban indult el egy új kriptovaluta, a JRR Token, mégpedig azzal a jelmondattal, hogy „egy token mind felett". Ráadásul az indulás mellé egy olyan videót is közzétettek, amelyben Billy Boyd, a Gyűrűk Ura filmekben Pippint játszó színész népszerűsíti a kriptovalutát. A fejlesztő emellett szinte az egész marketingkampányt a Gyűrűk Ura motívumaira építette fel.

Mindebből elég világosan lehet következtetni arra, hogy a JRR Token a Gyűrűk Ura könyvekre (és filmekre), illetve JRR Tolkien nevére épít.

Világosnak látták ezt a Tolkien-hagyaték kezelői is (Tolkien Estate), akik szinte azonnal a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO) fordultak jogsértés miatt.

A Tolien Estate úgy érvelt, hogy a token neve kifejezetten arra szolgál, hogy félrevezesse a használókat, akik arra következtethetnek, hogy van valamilyen jogszerű kereskedelmi kapcsolat Tolkien szellemi termékei és a JRR Token között – írja a The Guardian.

Győztek JRR Tolkien hagyatékának kezelői a szerző nevére hasonlító kriptovaluta fejlesztőjével szemben Forrás: AFP/Ho

A fejlesztő ezzel szemben úgy érvelt, hogy a JRR Token és az idézett jelmondat pusztán „paródia", a cél pedig az volt, hogy a token különlegességét hangsúlyozzák.

A WIPO azonban közölte, a készítő nem tudta érdemben megindokolni, hogy a név pontosan mitől lenne humoros vagy parodisztikus, és mitől nem csupán arra épít, hogy a hasonlóságon keresztül kereskedelmi előnyöket szerezzen.

A fejlesztő érvelésének másik sajátossága az volt, hogy közölte, a JRR név nem is Tolkienre utal, hanem azt jelenti, hogy „Journey through Risk to Reward", vagyis „Utazás a kockázaton át a jutalomig". A WIPO ennek kapcsán elmondta, nem világos, miért releváns az „utazás" szó egy kritpovaluta token megvásárlásánál.

A napokban pedig hivatalos döntés is született az ügyben. A token fejlesztője a jövőben nem használhatja a JRRToken.com domain nevet, és vállalta, hogy törli az esetlegesen jogsértő tartalmakat. Emellett a perköltségeket is ki kellett fizetnie.