A régiós nagyvállalatok jól vészelték át a tavalyi járványt

bank, banki, utalás, utal, e-bank, elektronikus fizetés, online, vásárlás, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Financial stock market graph and rows of coins growth, abstract and symbol for finance concept, business investment and currency exchange, on blue background.
Vágólapra másolva!
Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának (CEE Top 500) árbevétele 2020-ban az előző évhez képest 3,3 százalékkal 667 milliárd euróra csökkent, az érintett cégek ezek szerint jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez - állapította meg felmérésének eredményeit ismertetve csütörtökön a Coface hitelbiztosító.
Vágólapra másolva!

Az egy vállalatra jutó átlagos forgalom 1,33 milliárd euróra csökkent a korábbi közel 1,4 milliárd euróról.
A listán szereplő 500 cég 32 százaléka, összesen 161 vállalat lengyelországi székhelyű, és az összesített árbevételük meghaladta a 258 milliárd eurót, ez 0,1 százalékos csökkenést, gyakorlatilag stagnálást jelent.

Illusztráció Forrás: shutterstock

Az egy lengyel társaságra jutó átlagos forgalom 1,6 milliárd eurót tett ki. Csehország zárt a második helyen, 77 céget delegált a listára, amelyek összforgalma elérte a 102 milliárd eurót. Magyarországé a harmadik hely, 68 nagyvállalattal, amelyek összesített forgalma 1,1 százalékkal mérséklődött.

A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a PKN Orlen közel 19 milliárd euró forgalommal, utána a cseh Skoda Auto, majd a szintén lengyel kiskereskedelmi óriás, a Jeronimo Martins következik a sorban.

A magyar nagyvállalatok közül csak a Mol - 11,022 milliárd euróval - és az Audi Hungaria - 7,5 milliárd euróval - fért bele a TOP 10-be. Szintén két cégnek, az MVM Energetika Zrt.-nek 5 milliárd euróval és 4,36 milliárd euróval a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft.-nek sikerült bejutnia a TOP 20 közé.