Még a kávé íze is megváltozhat a szállítmányozási gondok miatt

A nagy kávékérdés: arabica vagy robusta?
Vágólapra másolva!
Nehéz időszakot élnek át a világ kávéfogyasztói. A globális szállítmányozás akadozása mellett még kávébabból is hiány van, ami a hétköznapi fogyasztók számára is áremelkedéseket jelenthet. Mi több: ha a jelenlegi trendek kitartanak, akár a kávé íze is tartósan megváltozhat. Megmutatjuk ennek hátterét.
Vágólapra másolva!

A világban jelenleg súlyos hiány van arabica típusú kávéból, márpedig ez a fajta adja a globális kávékínálat 60 százalékát – és a kellemesebb ízeket a reggeli capuccinóban vagy lattéban. A kínálati kiesések oka, hogy az extrém időjárási körülmények elpusztították a kávébabtermés egy tekintélyes részét a fő kávétermesztő területeken. Ráadásul a La Nina időjárási jelenség 2022 elején még tovább ronthatja a termést. A piacnak pedig akár évekbe telhet, mire talpra áll – írja a gCaptain.

Az arabica kávé drágulása már most tükrözi a válságot, amit csak még jobban megnehezítenek a szállítmányozási problémák.

Az iparági szakértők pedig úgy látják, nem csak rövidtávú gondról van szó. Kona Haque, a londoni ED&F Man nyersanyagelemzője szerint egy olyan tendenciát tapasztalhatunk most a piacon, amelyet a következő néhány évben folyamatosan számításba kell majd venni, ahogy az ellátási láncok felborulása, a logisztikai nehézségek állandósulnak.

Számos kávézó világszerte robustára cserélheti az édesebb arabica kávét Forrás: Origo

Újra kérdés: arabica vagy robusta?

A kávépörkölők és a kiskereskedők sincsenek könnyű helyzetben, ugyanis most el kell dönteniük, árat emelnek-e. Van viszont egy alternatív lehetőség is, mégpedig az arabica lecserélése a másik népszerű típusra, a robustára. Ez egy olcsóbb kávéfajta, amelyet elsősorban instant kávékban használnak, és amellett, hogy több koffeint tartalmaz, mint az arabica, az íze is keserűbb. Az édesebb arabicát elsősorban capuccinókhoz és lattékhoz használják, míg a robusta hagyományosan például Olaszországban népszerű az espressókban.

Előfordulhat tehát, hogy a fogyasztóknak azzal kell szembesülniük, hogy a kedvenc, arabicából készült kávéik vagy megdrágulnak, vagy megváltozik az ízük, amennyiben a kávézók széles körben a robustát választják az arabica helyett, illetve elkezdik keverni a két típust.

A kínálati oldalon pedig már több piaci szereplő is úgy döntött, hogy a jelentősebb áremeléseket elkerülve inkább robustát használ arabica helyett.

A jelenlegi válság gyökere egyébként Brazíliában található, mely ország a világ vezető arabica termesztője. Brazíliában az elmúlt időszakban nagyon súlyos fagyok voltak, majd ezt követően erős szárazság lépett föl, vagyis az időjárás rendkívül kedvezőtlen volt a kávétermés számára.

Termelői szempontból az is lényeges, hogy a farmereknek nem csupán a jelenlegi termés miatt kell aggódniuk. Sokan ugyanis kivágták a súlyosan megrongálódott cserjéket, és az új ültetések után még évek kellenek, mire a fiatal cserjék megfelelő kávéhozamot produkálnak. Emellett a műtrágya drágulása és a munkaerőhiány is tovább nehezíti a brazil gazdálkodók helyzetét.

Mindennek fényében nem meglepő, hogy arabica kávé ára nagyjából 80 százalékkal emelkedett idén.

A szakértők és az elemzők pedig még mindig próbálják pontosan felmérni az időjárási károk hatásait a brazil kitermelésben, de az eddigi adatok igen kedvezőtlen képet festenek.

A gyenge brazil termés és a szállítmányozási nehézségek miatt még a kávé íze is megváltozhat Forrás: Agęncia Estado/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados./Paulo Liebert

Jöhet a keverés?

Jóllehet a robusta ára is emelkedett az idei évben, messze nem olyan mértékben, mint az arabicáé, és az ára kevesebb mint fele az arabicának a piacon. Noha a világ legnagyobb robusta-exportőrének számító Vietnámban is vannak problémák a terméssel és a szállítmányozással, a piaci szereplők a robusta esetében sokkal kevésbé aggódnak a kínálati gondok miatt.

Természetesen számos kereskedő és pörkölő ragaszkodik ahhoz, hogy ne keverje a kávéfajtákat – ez különösen a prémium kávézók esetében lehet fontos.

Mások azonban könnyedén úgy dönthetnek, hogy áremelés helyett inkább a robustához nyúlnak, ezzel csökkentve a költségeket.

Összességében a fogyasztók a következő hónapokban világszerte könnyedén találkozhatnak a kávé drágulásával, de azon sem kell meglepődniük, ha úgy érzik, a kedvenc kávéjuk íze is megváltozott, ha a pörkölők és kiskereskedők sorra cserélik le az arabicát robustára.