Szijjártó Péter: Két életbevágóan fontos szerződést kötöttünk idén Oroszország

Vágólapra másolva!
Magyarország két életbevágó fontosságú megállapodást kötött idén Oroszországgal: az életmentő vakcinavásárlási és a fűtést biztosító gázszállítási szerződést - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-orosz kormányközi gazdasági bizottság pénteki obnyinszki ülését követő sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter, a bizottság magyar társelnöke 2021-et minden eddiginél sikeresebb évnek minősítette a magyar-orosz együttműködésben. Mint mondta: Magyarország folytatja a pragmatikus együttműködést Oroszországgal "és aki nem akarja ezt, az a magyar emberek érdeke ellen tesz".

A távlatokról szólva elmondta, hogy a WizzAir légitársaság december 13-tól heti két járatot üzemeltet majd Moszkva és Debrecen között, és márciustól Budapest és Jekatyerinburg között is járni fog. December 16-án magyar-orosz vasúti szállítmányozási vegyesvállalat megalapításáról írnak majd alá megállapodást, amely Magyarország irányába tereli a Kínából érkező teherszállítást, és a jelenlegi évi száz tehervonat helyett ez fog érkezni onnan.

Közölte, hogy egy orosz kozmetikai vállalat 18 milliárd forint értékű gyárat fog létesíteni Alsózsolcán 260 új munkahelyet teremtve. A jövő év végén megkezdődhet a Szputnyik V vakcina gyártása Magyarországon, hétfőtől pedig megkezdődik az emlékeztető oltásként sikeresen alkalmazott Szputnyik Light vakcina hazai engedélyeztetéséről szóló eljárás.

Hozzátette, hogy jövőre létesítési szakaszába lép a Paks-2 beruházás. Mint mondta a nyolc igényelt engedélykérelem közül az orosz fél egyet már benyújtott.

Az MTI-nek arra a kérdésére, miként látja a kétoldalú kapcsolatok jövőjét annak tükrében, hogy az új német kormány programja azt ígéri: Berlin fokozni fogja a nyomást Moszkvára, illetve az Oroszországgal együttműködő uniós országokra, Szijjártó kijelentette:

"Hatalmas képmutatás van, amikor az Oroszországhoz fűződő kétoldalú viszonyról beszélünk. Mi úgy látjuk, hogy minél nyugatabbra van egy ország Európában, annál szorosabb és jobb az együttműködése Oroszországgal."

- tette fel a szónoki kérdést. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy az Obnyinszkot is magában foglaló Kaluga megye hivatalos plakátjain ott szerepel számos vezető nyugat-európai cég logója.

"Jó lenne, ha ezt a képmutatást végre abbahagynák és ha a nyugat-európai országok is azt mondanák, amit csinálnak. Értem, hogy mi zavarjuk őket az orosz piacon, mert versenytársak vagyunk bizonyos kérdésekben, de mi a magyar-orosz együttműködésből fakadó magyar érdekek feladására nem vagyunk hajlandók".

Az azt tudakoló érdeklődésre, hogy a két ország mikor fogja kölcsönösen elismerni egymás oltási igazolványát, Szijjártó azt mondta, hogy a felek az általuk adható lehető legnagyobb kedvezményben részesítették egymást ezen a téren: Oroszország negatív PCR-teszt felmutatása esetén engedi be a magyar utazókat, Magyarország pedig a beoltott orosz turistákat. Közölte, hogy megállapodás született a fennmaradó technikai ügyek megoldásáról, hozzátéve, hogy a QR-kódok leolvasása nem politikai kérdés.

A kormányközi bizottság 14. ülésének jegyzőkönyve mellett kétoldalú kulturális és régészeti együttműködési megállapodást írtak alá. Megegyezés született a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetsége közötti kooperációról is.