Egy letartóztatás miatt zuhanásba kezdett a makaói szerencsejáték-ipar

Macau casino
Vágólapra másolva!
Nagyot zuhantak a makaói kaszinóüzemeltetők részvényei, miután a rendőrség 11 embert (köztük az üzletág egyik vezetőjét is) letartóztatott pénzmosás és illegális, határokon átnyúló szerencsejáték gyanúja miatt. A részletekről a BBC számolt be.
Vágólapra másolva!

A hatóságok arról tájékoztatták a sajtót, hogy letartóztatták, és kihallgatásra a makaói rendőrségre vitték Alvin Chau-t, a szerencsejáték-ipar egyik prominens alakját, aki a Makaó legnagyobb, szerencsejáték-turizmusát szervező cég (Suncity Group Holdings) vezetője.

Kína azzal vádolja Chau-t, hogy egy majdnem 100.000 tagot számláló, határokon átívelő online és offline szerencsejáték-szindikátust hozott létre és irányított,

ezzel pedig helyszínt és lehetőséget kínált a kínaiaknak a fogadásra. A szárazföldi Kínában tiltott a szerencsejáték, Makaóban azonban nem – nem csoda hát, hogy ez a kínai különleges státuszú terület lett a világ elsőszámú szerencsejáték-központja. Chau azt is el tudta intézni, hogy a törvénytelen nyereményekről a hatóságok ne szerezzenek tudomást.

Kaszinó Makaóban Forrás: Shutterstock

A Suncity fő profilja szerint ázsiai kaszinókba szervez utazásokat gazdag szerencsejátékosok számára. A cég részvényeinek kereskedését hétfőn felfüggesztették a hongkongi tőzsdén.

A hírre reagálva a város több nagyobb kaszinóüzemeltető cégének részvényei is jelentős zuhanásba kezdtek:

az MGM China 10, a Wynn Macau 8, a Sands China pedig több mint 6 százalékos visszaesést produkált.

Chau továbbá a hongkongi tőzsdén jegyzett Sun Entertainment Group filmgyártó és hamvasztási szolgáltatásokat nyújtó cég irányító részvényese is. A vállalat legutóbbi tőzsdei közleményében közölte, hogy tudomásul vette a makaói vizsgálatokról szóló híreket.

- áll a közleményben.

Légifelvétel az éjszakai Makaóról Forrás: AFP/Imaginechina/Stringer

Ezt azonban cáfolja, hogy a Sun Entertainment Group részvényei hétfőn közel 30 százalékkal estek.

A makaói kaszinókat az elmúlt hónapokban egyre nagyobb figyelem övezi, mivel a szabályozó hatóságok igyekeznek szigorúbban felügyelni működésüket.