Hamarosan sokkal nehezebb és drágább lehet olajtartalékokat kitermelni Oroszországban, ha az állam nem fokozza a feltárások ösztönzését – mondta Pavel Szorokin energiaminiszter-helyettes. Ha tehát semmi nem változik, akkor Oroszországban véget érhet a „könnyű olaj" korszaka.

Egyre költségesebb lehet az orosz olajkitermelés a jövőben, ha az állam nem ösztönzi erőteljesebben a feltárásokat – mondta Pavel Szorokin orosz energiaminiszter-helyettes. Szorokin hangsúlyozta, a kitermelés majdnem 100 százaléka ebbe, vagyis a nehezen és drágán kitermelhető kategóriába eshet, ha nem érkeznek kellő ösztönzők a szektorba – írja az RT.com.

Mindez pedig hosszú távon komoly problémát jelentene Oroszországnak. Amennyiben tehát az iparági szereplők nem tárnak fel új, alacsony költségek mellett kitermelhető olajtartalékokat, akkor a világ egyik legnagyobb olajkitermelő országa eljuthat oda, hogy a készletei minősége csökken, a kitermelés költségei pedig érezhetően emelkednek.

Az orosz nemzeti erőforrásokért felelős miniszter, Alexander Kozlov, még májusban jelezte, hogy Oroszország olajtartalékai várhatóan 2080-ig elegendőek, legalábbis a jelenlegi éves kitermelési ütem mellett. A miniszter azonban hozzátette, az olaj- és gáztartalékok tényleges mérete akár bővülhet is, amennyiben fellendül a feltárás azokon a területeken, ahol nehezebb a kitermelés. A miniszter akkor már utalt arra, hogy az országnak fejlesztenie kellene a feltárási aktivitást ezeken a területeken.

Oroszországnak fokoznia kellene az olajfeltárásaitForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sergey Anisimov

Oroszország olaj- és gázfeltárásai egyébként öt éve nem látott alacsony szintre csökkentek 2021 első felében, miután a tavalyi energiapiaci válság eredményeképp számos iparági vállalat visszafogta a költségeit. Így az első félévben az orosz cégek mindössze hat kisebb mezőn találtak olajat és földgázt.

Összevetésképpen, ez mindössze 36 millió hordóval emelte meg a teljes kőolajkészletet, ami átlagosan négynapi kitermelésnek felel meg az országban.

A feltárások fokozása pedig azért is fontos az orosz olaj- és gázszektor számára, mert noha az olajkitermelés és a céges bevételek profitáltak idén a magas olajárból, illetve a növekvő globális keresletből, a feltárási aktivitás esetében a tavalyi válság még mindig érezteti a negatív hatását.

Az iparági elemzők tehát úgy látják, hogy a vezető olaj- és gázkitermelő országoknak folyamatosan biztosítaniuk kell a friss feltárásokat, máskülönben a kedvezőtlen iparági hatások még jóval a járvány után is megmaradnak a szektorban.