Az általános kedvezményes lakásáfa mellett létező, az ún. rozsdaövezeti lakások értékesítésére 2020. július 22-től érvényes 5 százalékos áfakulcs – az első rozsdaövezeti terület 2021. november 9-én hatályba lépett kijelölésére tekintettel – immár a gyakorlatban is alkalmazhatóvá vált - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV szerint az alkalmazás alapját az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Étv.) meghatározott rozsdaövezeti akcióterületen található földrészleten létesített többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított, 150 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterülettel rendelkező, a 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozó lakások értékesítése jelenti.

Képünk illusztrációForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A rozsdaövezeti lakás értékesítésére akkor alkalmazandó az 5 százalékos áfamérték, ha a lakás:

  • megfelel az Áfa tv. 259. § 12. pontja szerinti lakóingatlan fogalmának,
  • új ingatlannak minősül,
  • összes hasznos alapterülete a 150 négyzetmétert nem haladja meg,
  • az Étv.-ben meghatározott rozsdaövezeti akcióterületen található földrészleten létesített többlakásos lakóingatlanban van,
  • értékesítése, illetve az ahhoz fizetett előleg kézhezvétele, jóváírása olyan időpontra esik, amikor az érintett rozsdaövezeti akcióterületet kijelölő kormányrendelet már hatályba lépett.

Az a)-c) pontokban felsorolt kritériumok tekintetében az új lakások, lakóingatlanok értékesítésének adómértéke című 2021/1. Adózási kérdésben foglaltak a rozsdaövezeti lakások kapcsán is irányadók.

Az egyes, itt felsorolt feltételekhez kapcsolódó további tudnivalókat a NAV a honlapján részletezi.