Így adózik a rozsdaövezeti lakások értékesítése

eladó lakás, eladó, tábla, illusztráció
Debrecen, 2017. május 25. Eladó lakást hirdető felirat egy debreceni társasház előtt 2017. május 25-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára, Balogh László közlése szerint a tavalyi a lakáspiaci fordulat éve volt Magyarországon, az első negyedéves adatok alapján a kedvező tendenciák idén tovább erősödnek. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az általános kedvezményes lakásáfa mellett létező, az ún. rozsdaövezeti lakások értékesítésére 2020. július 22-től érvényes 5 százalékos áfakulcs – az első rozsdaövezeti terület 2021. november 9-én hatályba lépett kijelölésére tekintettel – immár a gyakorlatban is alkalmazhatóvá vált - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Vágólapra másolva!

A NAV szerint az alkalmazás alapját az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Étv.) meghatározott rozsdaövezeti akcióterületen található földrészleten létesített többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított, 150 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterülettel rendelkező, a 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozó lakások értékesítése jelenti.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A rozsdaövezeti lakás értékesítésére akkor alkalmazandó az 5 százalékos áfamérték, ha a lakás:

  • megfelel az Áfa tv. 259. § 12. pontja szerinti lakóingatlan fogalmának,
  • új ingatlannak minősül,
  • összes hasznos alapterülete a 150 négyzetmétert nem haladja meg,
  • az Étv.-ben meghatározott rozsdaövezeti akcióterületen található földrészleten létesített többlakásos lakóingatlanban van,
  • értékesítése, illetve az ahhoz fizetett előleg kézhezvétele, jóváírása olyan időpontra esik, amikor az érintett rozsdaövezeti akcióterületet kijelölő kormányrendelet már hatályba lépett.

Az a)-c) pontokban felsorolt kritériumok tekintetében az új lakások, lakóingatlanok értékesítésének adómértéke című 2021/1. Adózási kérdésben foglaltak a rozsdaövezeti lakások kapcsán is irányadók.

Az egyes, itt felsorolt feltételekhez kapcsolódó további tudnivalókat a NAV a honlapján részletezi.