Élénkült a használt lakások piaca novemberben

kulcs eladás átadás ház lakás szerződés
House with blueprints and key
Vágólapra másolva!
Élénkült a használtlakás-piaci forgalom novemberben az egy évvel ezelőtti adásvételek számához képest – áll az ingatlan.com legújabb becslésében. Az összeállításból az is kiderül, hogy az országon belül mely megyékben nőtt a legnagyobb mértékben a lakáspiaci kereslet és az eladási kedv.
Vágólapra másolva!

Idén novemberben 9.795 ezer használt lakóingatlan cserélt gazdát Magyarországon az ingatlan.com becslése szerint, ami jelentős, 9 százalékos növekedést jelent tavaly novemberhez képest. Az eladó lakások és házak iránt fokozódott a kereslet: ebben a hónapban több mint 300 ezer érdeklődést mértek az ingatlanhirdetési portálon. Ez 6 százalékos növekedésnek felel meg 2020 novemberéhez képest. A tulajdonosok által feladott lakóingatlan hirdetések száma 6,6 százalékkal bővült éves szinten. Az ingatlanközvetítőkkel együtt pedig több mint 30 ezer lakás és ház friss hirdetése jelent meg a hónapban.

Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve azt mondta:

A portál szakembere hozzátette: "A 2021 novemberében látott lakáspiaci forgalom már közelít a járvány előtt látott szinthez. 2015 és 2020 között az adott év utolsó negyedévében az adásvételek száma havi átlagban 9.982 darab volt. 2015-ben és 2016-ben átlagosan 10 ezer alatti eladás történt, az azt követő három év során 10.213-10.581 használt lakás cserélt gazdát, míg 2020 végén a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt ismét 10 ezernél kevesebb adásvételre került sor az év utolsó hónapjaiban."

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschläger

Ezek a novemberi slágermegyék

Az ingatlan.com összeállítása rangsorolta, hogy az országon belül hol nőtt a legnagyobb mértékben a kereslet és a kínálat. Ezek az adatok megerősítik azt az utóbbi időszakban egyre erősödő trendet, amely szerint a fővároson kívüli piac lendületes élénkülést mutat.

A kereslet felfutását nézve Bács-Kiskun megye lett az éllovas, az ottani eladó használt lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 36 százalékkal növekedett.

Az első ötben szerepel még Heves, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Tolna, ahol 19-25 százalékos keresletnövekedést könyvelhettek el novemberben.

Az eladási kedv Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt leginkább, ahol éves szinten több mint 50 százalékkal nőtt a tulajdonosok által feladott eladó lakáshirdetések száma. Jelentős növekedés történt még Heves, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyében is, ahol 25-43 százalékkal bővült a friss kínálat.