Bejgliket és a halkínálatot is ellenőrzik a téli razziákon a szakemberek

így készül a bejgli Nyíregyházán galéria
Nyíregyháza, 2020. december 7. Kemencéből kivett friss bejgli a nyíregyházi Vela Pékségben 2020. december 7-én. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba - közölte az AM szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a megyei kormányhivatalok, járási hivatalok és a Nébih szakembereinek közreműködésével zajlik 2021. december 1-31. között - írták.

A közlemény szerint az államtitkár kiemelte: a koronavírus-járvány elleni védekezés időszakában fokozott figyelem hárul az adott létesítményre vonatkozó higiéniai előírások szigorú betartására az élelmiszer előállítók, forgalmazók - beleértve a piacokat és rendezvényeket - ellenőrzése során. Az ellenőrök vizsgálják majd például a bevásárlókosarak tisztán tartását és a csomagolatlan pékáru árusításának higiéniai feltételeit is.

Az ellenőrzött célterületek között idén is megtalálhatók az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolító élelmiszer-vállalkozások, mint például a hús- és húskészítmények, az édesipari termékek előállítói és forgalmazói.

A szakemberek az édességek, különösen a szaloncukrok esetében fokozottan figyelik majd a nyomonkövethetőséget, a helyes jelölést és a lejárati időt az üzletekben és piacokon egyaránt - áll a közleményben.

Kemencéből kivett friss bejgli egy nyíregyházi pékségben Forrás: MTI/Balázs Attila

Az élőhal árusító helyeken kiemelten ellenőrzik a halak származását igazoló dokumentumok meglétét. A nem előre csomagolt friss sertés- és baromfihúst árusító helyeken vizsgálják a származásra vonatkozó információ feltüntetését, a 200 négyzetmétert meghaladó üzletekben azt is nézik, hogy az adott termék mellé ki van-e téve a származási ország zászlaja - írták.

Mintavétellel ellenőrzik többek között a diós és mákos bejglik minőségét, a darált mákot és diót, a kimérve árusított mazsolát és a különféle aszalványokat.

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a zöldség-gyümölcs árusító helyek, ahol a szezonális termékek, köztük a szelídgesztenye minőségét és származásának feltüntetését is vizsgálják. Az alkoholos italok közül kiemelt figyelmet kapnak a nagy áruházláncokban forgalmazott import pezsgők, habzó- és gyöngyöző-borok. Továbbá ellenőrzésre számíthatnak az ünnepi vásárokra és rendezvényekre kitelepült vendéglátók, ahol az árusított ételek mellett górcső alá kerül a forralt bor és a pálinka is - áll a közleményben.