A Világgazdaság számolt be róla, hogy a hét elején fizetésképtelenséget jelentett a grödigi székhelyű Salzburg Schokolade a GPA Salzburg szakszervezetnél. A Mozart-golyókat gyártó cég bejelentése igazi meglepetésként érte a szakszervezetet is.

A salzburgi gyárleállás 140 ember munkáját érintheti. Christian Schügerl, a vállalat ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy több tényező is szerepet játszott abban, hogy a vállalat fizetésképtelenséget jelentett: a turisták, a rendezvények, valamint az esküvők hiánya együttesen döntötte be a forgalmukat, mivel a lezárások miatt a cukrászdák is hetekig zárva tartottak. A kormány támogatása ellenére jelentős veszteséget könyvelhetnek el.

Mozart-kugliForrás: original-mozartkugel.com

A jelenlegi zárlat, a nyersanyagok, az energia, a bérek és a logisztikai költségek, valamint a csomagolóanyagok jelentős költségnövekedése is tetőzik a meglévő problémákat – mondta az ügyvezető, ezért fizetésképtelenséget jelentettek.

A vállalatot 1897-ben alapították "Rajsigl-Süßwarenfabrik" néven Salzburgban, a cég később 1956-ban Grödigbe költözött.

A csokoládékat a híres zeneszerzőről, Wolfgang Amadeus Mozartról nevezték elForrás: AFP/Joe Klamar

Több tulajdonosváltás után a részvények többsége 2014 óta a Philipp Harmer Beteiligungs GmbH tulajdonában vannak, Schügerl egy kisebb részt birtokol a vállalatból.