A kőolaj világpiaci ára jövőre elérheti a hordónkénti 125 dolláros szintet, 2023-ra pedig akár a 150 dollárt is – mondják a JPMorgan amerikai befektetési bank elemzői.

Jelentős drágulás jöhet jövőre és 2023-ban az olajpiacon a JPMorgan amerikai befektetési bank elemzői szerint. A szakértők azzal számolnak a banknál, hogy a világpiaci ár jövőre elérheti a hordónkénti 125 dolláros szintet, 2023-ra pedig akár 150 dollárig is drágulhat a nyersanyag. A bank szerint a potenciális drágulás elsődleges oka, hogy az OPEC-nek limitáltak a kapacitásai, vagyis a szervezet nem fogja tudni érdemben megemelni az olajkitermelést – írja az Oilprice.com.

Az OPEC-et és külsős szövetségeseit (OPEC+) sem hagyják érintetlenül a beruházások elmaradásai. Ennek következtében a JPMorgan elemzőcsapata úgy kalkulált, hogy az OPEC szabad kapacitásai napi 2 millió hordó körül lehetnek, ami jelentősen elmaradna a 4,8 millió hordós piaci konszenzustól – mondta Christyan Malek, az elemzőcsapat vezetője.

Az OPEC+ országok ezen a héten tanácskoznak majd, hogy megtárgyalják, emeljék-e a kitermelésüket vagy szüneteltessék a bővítést. Az eredeti tervek szerint napi 400.000 hordós emelés várható, de a JPMorgan elemzői szerint a szabad kapacitások alacsony szintje miatt a jövőben csak nehezen lesz tartható a 250.000 hordónál nagyobb havi kitermelés-bővítés.

Ha pedig az OPEC+ országok nem fogják tudni (vagy nem akarják) érdemben fokozni az olajpiaci kínálatot a következő hónapokban, akkor a kereslet növekedése mellett reálissá válhat az olaj további drágulása.

Az OPEC jelenleg napi 3,8 millió hordó olajjal termel kevesebbet a koronavírus-járvány előtti szinthez képest.