Föld körüli pályán gyártanának üzemanyagot az űrhulladékból

űrszemét space debris, space junk világűr
33985633 - space junk orbiting around earth - conceptual of pollution around our planet (texture map for 3d furnished by nasa - http://visibleearth.nasa.gov/)
Vágólapra másolva!
Ahogy az űripar és az űrutazás egyre nagyobb üzleti lehetőséget jelent, és a magáncégek is igyekeznek erre lecsapni, az űrszemét problémája is egyre égetőbbé vált. A szakértők már egy ideje figyelmeztetnek az űr-hulladékok súlyos veszélyeire, de most egy nemzetközi szövetség új megoldási javaslattal állt elő. Miközben eltakarítanák a Föld körüli űrszemetet, közben még speciális üzemanyagot is gyártana.
Vágólapra másolva!

A világűr számos izgalmas lehetőséget rejt, a műholdak használatától az aszteroidákon található nyersanyagokig, de a szakértők közben figyelmeztetnek, az űripar fejlődése egy kellemetlen következménnyel is jár. Egyre több ugyanis az űrszemét a Föld körül, ami idővel súlyos veszélyforrás is lehet az űrhajók, az űrállomások vagy a műholdak számára.

Az tehát világos, hogy az űrszemét eltakarítása az emberiség előtt álló feladat, és most egy nemzetközi együttműködés még virágzó üzleti lehetőséget is építene az űrszemétre.

Legutóbb az ausztrál Neumann Space csatlakozott ahhoz a nemzetközi projekthez, melyben olyan szereplők vesznek részt, mint az Astroscale, a Nanorocks és a Cislunar. A felek célja az, hogy begyűjtsék az űrszemetet és közben speciális üzemanyagot állítsanak elő a hulladékból – írja az Oilprice.com.

Minden vállalatnak megvan a saját szerepe a munkafolyamatban. Az egyik képes begyűjteni az apró hulladékokat, melyek az űrben keringenek. A másik raktározza és feldarabolja a begyűjtött törmelékeket (még keringés közben). Megint másik vállalat pedig fémrudakká olvasztja ezeket a törmelékeket.

Ezen a ponton jön a képbe az ausztrál Neumann Space. Koncepciójuk, ha nem is teljes értékű körkörös gazdálkodást jelentene, de komoly újrahasznosítást igen. A cég feladata az lenne, hogy ionizálja ezeket a fémrudakat. Ezzel tolóerőt hoznak létre, amellyel aztán tárgyakat lehet mozgatni az űrben. Mindehhez a Neumann egy olyan elektromos meghajtási rendszert tervezett. amely alacsony Föld körüli pályán használható az űrhajók küldetésének kiterjesztésére, műholdak mozgatására vagy eltérítésére.

Vagyis a Neumann rendszere képes lenne úgy újrahasznosítani a törmelékeket, hogy azok végül üzemanyagként funkcionáljanak egyes objektumok mozgatásához az űrben.

A Neumann vezérigazgatója, Herve Astier szerint ezt úgy kell elképzelni, mint egy benzinkút megépítését a világűrben.

Az űrszemét eltakarítása egyébként már mások fantáziáját is megmozgatta. Legutóbb épp az Apple társalapítója, Steve Wozniak jelentette be, hogy az űrturizmus helyett ő inkább a takarításra fókuszálna egy kezdeményezésével.

Az űrszemét-újrahasznosítási projekt azonban nem az egyetlen, rakéta-üzemanyaggal kapcsolatos friss terv. A NASA-nak van egy másik projektje is, amely levegő, víz és napfény felhasználásával rakéta-üzemanyagot gyártana a Marson, biztosítva azt az űrhajósoknak a Földre történő visszatéréshez.

Ez a projekt azért is lenne fontos a NASA-nak, mert a jelenlegi technológiák alapján a Marsra induló űrhajók ellátása megfelelő mennyiségű üzemanyaggal csak nagyon drágán oldható meg, vagyis nem meglepő, hogy a kutatók dolgoznak az olcsóbb alternatívákon.

Mindemellett az űrturizmus megjelenése és várható felívelése mellett egyre égetőbb kérdés lesz, hogy ez az iparág milyen környezeti terheléssel jár majd.

Egy jelentés szerint az űrturizmus piaca 2031-re elérheti a 3 milliárd dolláros értéket, majd a következő évtized során minden évben 15 százalékkal nőhet. A világűr meghódítása talán még sosem biztosított ekkora üzleti lehetőséget, de elképzelhető, hogy az űrszemét eltakarítása is hasonlóan izgalmas és nyereséges terület lesz.