Szenzációs megoldásokkal hasznosítják újra a bezárt üzleteket Angliában

otthon vírus koronavírus karantén évforduló
SORRY WE'RE CLOSED
Vágólapra másolva!
Második esélyt kaptak a világjárvány hatásainak következtében bezárt üzletek és áruházak – ezek ugyanis immár új vállalkozások és szociális projektek helyszínei lettek. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

Az Anglia északi részén található Sunderland városának egyik utcája korábban egy országos hálózattal rendelkező kiskereskedelmi lánc egyik üzletének adott otthont, ez az épület azonban most már a fiatal zenei és vendéglátóipari tehetségek támogatását szolgálja.

Az egykori áruház Pop Recs néven zenei és művészeti közösségi központként kapott új arculatot,

ahol olyan feltörekvő együttesek adnak koncertet, mint a Futureheads, a Field Music és a Frankie & the Heart Strings. A védettséget élvező épület 1811-ben Binns néven rövidáru üzletként nyílt meg, és mintegy 80 éven át fogadta a vásárlókat. Később vaskereskedéssé alakult át.

A három évig tartó és 1 millió fontba kerülő felújítást követően most többek között lemezboltnak, kávézónak, galériának és egy olyan konyhának ad otthont, ahol a fiatalok vendéglátóipari ismereteket szerezhetnek. Továbbá létesült itt egy ifjúsági mentálhigiénés jótékonysági szervezet és egy piac is, ahol fiatalok árulják portékáikat.

– fejtette ki Martin Hulse, a Tyne & Wear Building Preservation Trust alapkezelője.

A Binns áruház a XX. század elején Sunderlandban Forrás: Pinterest

Ez a projekt egyike azon több tucatnak, amelynek keretében közösségek, helyi hatóságok, társadalmi vállalkozók és jótékonysági szervezetek fogtak össze, hogy forrásokat gyűjtsenek a BHS és Debenhams áruházláncok összeomlása miatt üresen maradt ingatlanok újrahasznosítására.

Egy másik példát kínál az essexi Southend, ahol az egykori Havens áruház is immár egy közösségi központ otthona, itt azonban az idősek támogatására rendezkedtek be.

Matthew Mckeague, az Architectural Heritage Fund vezérigazgatója elmondta, hogy a Nagy-Britannia-szerte felbukkanó friss társadalmi vállalkozások ismereteik és kapcsolataik révén gyakran találnak ki olyan új felhasználási megoldásokat a régi épületek számára, amelyekre a kereskedelmi cégek nem is gondoltak.

Az Architectural Heritage Fund, a történelmi épületek újrahasznosítását elősegítő jótékonysági szervezet 15 millió fontot fordít 100 hasonló projektre az Egyesült Királyságban.


Mckeague hozzátette: "Sok esetben az épület felújításának költségei messze meghaladják az épület értékét. Emiatt egyetlen bank sem ad pénzt az átalakításra, és a tulajdonosok azt mondják, hogy nem is éri meg. Egy nonprofit szervezet azonban támogatásokon és különböző típusú társadalmi befektetéseken keresztül tud pénzt szerezni a szükséges javítási és építési munkálatokra."

Az ilyen projektek hosszú távú megtérülései kérdésesek, különösen, ha figyelembe vesszük a nagy áruházi épületek átalakításának magas költségeit, amelyek szerkezeti problémákkal vagy azbeszttel lehetnek tele.

Mark Robinson, a High Streets Task Force (a kormány által támogatott, a városközpontok újjáélesztését támogató testület) elnöke azonban azt mondta, hogy a közösségi projektek egyike azon próbálkozásoknak, amelyekkel új életet lehet lehelni a főutcákba és városközpontokba.