Elkészült a nagy csokimikulásteszt

csokimikulás
Vágólapra másolva!
„Hajszál híján tényleg minden jó volt a Mikulás zsákjában: mindössze egyetlen csokoládéfiguránál talált jelölési hiányosságot a fogyasztóvédelem" – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese hozzátette, a vizsgálati eredmény közzététele a hagyományos adventi ellenőrzéssorozat nyitányát jelenti. A szakemberek a következő hetekben is állandó jelenléttel tesznek azért, hogy a magyar családok békésen ünnepelhessenek - olvasható az ITM közleményében.
Vágólapra másolva!

Az előírások szerint egy termék akkor nevezhető csokoládénak, ha zsírtartalma csak kakaóvajból áll, vagy ha mennyiségének legfeljebb huszadrészét teszik ki az egyéb engedélyezett növényi zsírok, például a pálmaolaj vagy shea vaj. Utóbbi esetben a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" szövegnek kell szerepelnie a címkén, csomagoláson. E jelölést az összetevők listájával együtt, azonos betűméretben, de a felsorolástól világosan elkülönítve kell feltüntetni.

A fogyasztók megtévesztésének minősül, ha a gyártás során használt növényi zsírokra nem hívják fel az előírt módon a vásárlók figyelmét.

A kakaóvajon kívüli egyéb zsírokat öt százaléknál nagyobb arányban tartalmazó készítmény nem nevezhető csokoládénak, hanem például éttáblaként vagy bevonómasszaként árusítható.

Illusztráció Forrás: Magyar Grillázs Szövetség

Az ITM akkreditált élelmiszer és vegyipari laborja évente ellenőrzi, hogy a fogyasztók a valóságnak megfelelő tájékoztatást kapnak-e a csokimikulások összetételéről. Így szűrhetők ki azok a termékek, amelyeken nem tüntették fel a kakaóvajhoz hozzáadott növényi zsírokat, vagy a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaznak ilyen anyagot.

Idén tizenhét tej- és három étcsokoládéból készült mikulást vizsgált a labor.

Csupán egynek a csomagolásán nem jelezték a felhasznált növényi zsiradékot. Az összes zsírtartalom terméken feltüntetett mennyiségét is ellenőrizték, ezzel kapcsolatos hibát nem találtak. Az eredményeket összegző táblázat a Fogyasztóvédelmi portálon böngészhető.

Schanda Tamás elmondta:

A miniszterhelyettes kifejtette: „A most mulasztáson ért termék a téves tájékoztatás kijavítása után árusítható. A júliustól hatályos új szabályok alapján a fogyasztóvédelem felszólította a forgalmazót a szükséges intézkedések megtételére. Ha a vállalkozás ennek ellenére sem lép, hatósági eljárást indítanak vele szemben."