A koronavírus elleni védekezés sikerét alapvetően meghatározza, hogy az egyes országok milyen gyógyszeripari kapacitásokkal rendelkeznek, ezért is fontos, hogy a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a svájci Roche-csoporttal - közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az aláírás alkalmával.

A minisztérium közleménye szerint a Magyarországon 37 éve jelen lévő Roche a globális egészségpiac egyik meghatározó szereplője, amely gyógyszerészeti, diagnosztikai tevékenysége mellett minőségbiztosítási, valamint üzleti szolgáltatóközpontot is létrehozott Budapesten. Utóbbi létesítmény idén 300 fővel növelte a foglalkoztatottak számát, a vállalat ennek nyomán már több mint 1750 embernek ad munkát hazánkban - tájékoztatott a miniszter.

A tárcavezető arról számolt be az aláírási ceremónián, hogy az elmúlt időszak rámutatott az egészségügyi ellátórendszerek sérülékenységére, s korábban nem tapasztalt eszközhiánnyal, ellátási zavarokkal kellett szembenéznie a világnak.

"A világjárvány most már lassan két éve szorongat minket, nem enged kitörni ebből a béklyóból. Újabb hullámok és újabb variánsok jönnek folyamatosan, és a vírus jelentette fenyegetettség napi realitássá vált" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy a gyógyszeripar ezért minden túlzás nélkül nevezhető korunk legfontosabb, legjelentősebb iparágának, a védekezés sikerét pedig alapvetően határozza meg, hogy az egyes országok milyen kapacitásokkal rendelkeznek ezen a téren.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Raffaella Bondi, a Roche Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója stratégiai együttműködési megállapodást ír alá a minisztériumban 2021. december 3-ánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Emellett hangsúlyozta, hogy versenyfutás zajlik az idővel és a vírussal, így folyamatos innovációra van szükség, ennek azonban előfeltétele a megfelelő körülmények megteremtése.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly 963 milliárd forint volt, és ezzel rekordot döntött, az idei év első kilenc hónapjában pedig elérte a 761 milliárd forintot, ami ugyancsak csúcsnak számít. Az ágazat exporthányada 85 százalék körüli, az érintett cégek 2020-ban hatmilliárd eurónyi értékben szállítottak gyógyszeripari termékeket 124 országba. A szektor jelenleg 30 ezer embernek ad munkát Magyarországon, ez mintegy 30 százalékkal több, mint tíz éve volt.

Elmondta, a kormány korábban hét gyógyszeripari vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, a mostani a nyolcadik. Összesen kilencven céggel jött létre eddig ilyen szerződés.

A miniszter közölte, hogy a svájci vállalatok alkotják a 11. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon. A két ország közötti kereskedelem volumene 2021 első kilenc hónapjában 6 százalékkal, a magyar export pedig 8 százalékkal nőtt, s ennek értéke soha nem volt még ilyen magas az év ezen időszakában.