Rekord mélypontra zuhantak az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő óriás részvényei hétfőn. A csőd közelében álló vállalat ugyanis nem lát garanciát arra, hogy a jövőben is biztosan fizetni tudja majd a tartozásait.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan a csőd szélén mozgott a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő óriás. A vállalat ugyanis már háromszor ment el az adósságtörlesztés végső határidejéig, ám eddig minden alkalommal el tudta kerülni a fizetésképtelenséget – írja a The Guardian.

Mindazonáltal a hétvégén a társaság kiadott egy közleményt, amely szerint „nincs garancia" arra, hogy az Evergrande a jövőben is biztosan fizetni tudja a tartozásait. Ez pedig akár a vállalat adósságállományának teljes átstrukturálását is jelentheti, annak érdekében, hogy a menedzsment megpróbálja stabilizálni a cég pénzügyi helyzetét. Hozzátették, a hitelezők a napokban összesen 260 millió dollárnyi azonnali törlesztést követeltek.

Az Evergrande részvényárfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

A hírre aztán hétfőn az Evergrande részvényei zuhanásba kezdtek a hongkongi tőzsdén, és 20 százalékos esés mellett rekord mélypontra, 1,80 hongkongi dollárra süllyedtek.

Mindeközben a kínai központi bank is igyekszik segítséget nyújtani a hitelválsággal küzdő cégeknek. Bejelentették ugyanis, hogy december 15-i hatállyal 0,5 százalékponttal csökkentik a bankok kötelező tartalékrátáját, ami elméletben a pénzügyi szektor aktivitását – beleértve a hitelezést is – növelheti.

Erre azért is lehet szükség, mert Kínában kisebb ingatlanfejlesztők is bajba kerültek az elmúlt időszakban. A Sunshine 100 China Holdings például hétfőn fizetésképtelenséget jelentett 179 millió dollárnyi adósságra, melynek a kamatfizetési határideje vasárnap járt le.

Közben a befektetők aggódnak a Kaisa Group Holdings miatt is, melynek 400 millió dollárt kellene törlesztenie kedden a kötvényei után. A Kaisa az Evergrande után a második legnagyobb tartozással bír külföldi kötvénytulajdonosok felé.

Az Evergrande esete viszont azért is különleges, mert a vállalat összesen 300 milliárd dolláros adósságállománya globális összevetésben is kimagaslónak számít. Mivel pedig az Evergrande jelentős részben tartozik külföldi hitelezőknek, sokan tartanak attól, hogy a társaság esetleges csődje globális hullámokat is verhet a pénzügyi piacon.