Az amerikai Szilícium-völgy évtizedek óta a világ innovációs központja, azonban az elmúlt évtizedekben sorra jelentek meg a kihívói. Az Origo is beszámolt róla korábban, hogy a kínai Sencsen város térségében és Ausztráliában is zajlanak nagyszabású fejlesztések, most pedig Makaó szállt be a lehetséges trónbitorlók mezőnyébe.

Makaó, Ázsia szerencsejáték-központja a tavalyi évben szinte szellemvárossá vált, miután a koronavírus miatti lezárások következtében elmaradtak a látogatók. A speciális státuszú városállamot érthetően nagyon súlyosan érintették a Covid-19 miatti utazási korlátozások, hiszen bevételének 80 százaléka az odalátogató turisták által generált szerencsejáték-bevételekből származik. A 2020-as veszteségek komolyan elgondolkoztatták a döntéshozókat, amit egy határozott irányváltás is követett.  

A világ egyik legszebb kaszinója, a Venetian Macao is a városban találhatóForrás: Shutterstock

Egyrészt a makaói kaszinók működését az elmúlt hónapokban a szabályozó hatóságok már egyre szigorúbban felügyelik, másrészt a kínai kormány úgy döntött, hogy a városállamot regionális technológiai központtá alakítja át.

Az egykori portugál gyarmaton a szerencsejáték az 1850-es évek óta legális, és Makaót gyakran emlegetik a „világ szerencsejáték-fővárosának" vagy a „Kelet Monte-Carlójának". Ennek azonban hamarosan vége szakadhat, ugyanis a szerencsejáték-bevételek tavalyi 80 százalékos zuhanása a GDP 50 százalékos csökkenéséhez vezetett, így a városállam véglegesen rákényszerült gazdaságának diverzifikálására, azaz a több lábra állítására. Ráadásul Peking mindig is kemény álláspontot képviselt a makaói kaszinókban folyó szerencsejátékkal kapcsolatban, hiszen egyes szerencsejáték termekben olyan mértékű pénzmosás zajlott, amelyek már- már aláásták az ország pénzügyi stabilitását.

Egy makaói kaszinó belső tereForrás: Shutterstock

A kormány legújabb tervei szerint a jövőben Makaót ösztönözni fogják az energetikai és a mesterséges intelligencia (AI) projektek fejlesztésére,valamint az olyan elektrotechnológiai ágazatok felfuttatására - mint például a mikrochip gyártás -, amelyek Kína jövőbeni gazdasági-technológiai céljai szempontjából elengedhetetlenek.