A jelenlegi nehéz helyzetben a gazdasági, biztonsági és politikai stabilitás meghatározó tényező abból a szempontból, hogy mely országok kerülhetnek az új világgazdasági korszak nyertesei közé - hangsúlyozta hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a Magyar Bankszövetség évzáró eseményén elmondott beszédében kijelentette, hogy "nagyon durva két év van mögöttünk", a koronavírus-járvány súlyos gazdasági válságot okozott, és "korábban megtörhetetlennek hitt tendenciák fordultak vissza".

Szijjártó Péter szerint a stabilitás meghatározó abban, hogy mely országok kerülhetnek az új korszak nyertesei közéForrás: MTI/Bruzák Noémi

Rámutatott, hogy tavaly globálisan 114 millió munkahely szűnt meg, 42 százalékkal visszaestek a beruházások és 5 százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene.

A bankrendszer most is kivette a részét a válságkezelésből

Aláhúzta, hogy a pandémia "nem enged a szorításából". És aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az oltottsági arány Afrika számos országában még mindig csak 7 százalék körül van, így a kontinens kiváló terepe az újabb vírusvariánsok kialakulásának, a migráció pedig felgyorsítja ezek terjedését.

Kiemelte, hogy az elmúlt másfél évtizedben ez már a második világgazdasági válság, aminek kapcsán aláhúzta: Magyarországon a kormány intézkedései mindkét esetben eltértek a fősodortól, és sikeresebbek voltak, mint máshol - legalábbis 2010-et követően. A bankrendszer pedig akkor és most is kivette a részét a válságkezelésből.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a sikeres válaszintézkedésekhez elengedhetetlen a helyes helyzetfelismerés. Tavaly például szükség volt arra a "bátor döntésre", hogy a kormány a forrásokat a tömeges munkanélküliség megelőzésére fordítsa, nem fogadva el azt a premisszát, hogy annak elkerülhetetlen a kialakulása - mondta.

A világgazdaság fókusza jól láthatóan tolódik el keleti irányba

Mint közölte, a gazdasági, biztonsági és politikai stabilitás döntő tényező abból a szempontból, hogy mely országok kerülhetnek az új korszak győztesei és melyek a vesztesei közé.

Ezzel összefüggésben kitért arra, hogy hamarosan újabb adócsökkentések lépnek életbe, erősödik az ország versenyképessége, biztosított a stabil energiaellátás, valamint hatékonyan védik a határokat.

– Politikai stabilitás tekintetében pedig jövőre tervezzük megtenni a következő nagyon fontos lépést – fogalmazott, a parlamenti választásokra utalva.

A miniszter ezt követően arról beszélt, hogy a keleti nyitás politikájának meghirdetése kifejezetten sikeresnek bizonyult, ugyanis a világgazdaság fókusza jól láthatóan tolódik el keleti irányba.

Majd végezetül leszögezte, hogy fontos preferenciává lépett elő a "kifektetések", azaz a magyar vállalatok által külföldön végrehajtott beruházások támogatása. Ennek nyomán ugyanis szerinte közelebb kerülhet az a kívánt állapot, hogy ezekből megközelítőleg annyi forrás jusson vissza a magyar gazdaságba, mint amennyi profitot a külföldi cégek Magyarországról kiutalnak.

Hozzátette: az Eximbank idén eddig mintegy 480 milliárd forint hitelt helyezett ki, ami rekordnak számít.