Rengeteg pénzt utalt a brit vámhivatal tévedésből egy bankszámlára

Nő elfoglalt, telefonálás, ügyintézés
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság vám- és adóhivatalának (HMRC) csomagvám-visszatérítéseket feldolgozó osztálya tévesen rossz számlára utalt egy hatalmas összeget, ami később felforgatta a bankszámla tulajdonosának életét. A részleteket a The Guardian adta közre.
Vágólapra másolva!

Egy brit nő - valódi neve helyett Helen Petersként hivatkozva - 2020 augusztusának egyik reggelén arra ébredt, hogy a brit adó- és vámhivatal több mint háromnegyed millió fontot (több mint 330 millió forint) utalt a bankszámlájára. Ezt követően egy évet várt tétlenül és szótlanul, ámde rettegve arra, hogy a hivatal rájöjjön tévedésére.

Peters szerint az élmény "elképesztő, hihetetlen, és egyben bizarr" volt, ami azonban hamarosan "rémálommá" vált.

"Olyan volt, mintha egy hollywoodi filmből léptem volna elő, és miután túljutottam a sokkon, feltételeztem, hogy valaki nemsokára rájön, hogy hatalmas hibát követett el, és gyorsan visszaveszi a pénzt. Ez azonban mégsem így történt."

Az asszony 15 hónappal ezelőtt felkereste a The Guardian szerkesztőségét, ahol tanácsot kért, mivel vissza akarta adni jogos tulajdonosának az összeget.

Felmerült azonban egy nem is olyan csekély probléma.

A véletlen folytán hozzá került pénzből ugyanis elköltött 20.000 fontot, amit viszont azonnal nem tudott volna visszafizetni. A pénz a világjárvány közepén érkezett hozzá, amikor megélhetése veszélybe került, így kénytelen volt a felduzzadt bankszámláját kissé megcsapolni.

Az Egyesült Királyság adó- és vámhivatala tévedésből átutalt 775 ezer ezer fontot egy brit hölgy számlájára Forrás: Pinterest

– nyilatkozta a szerencsésen meggazdagodott nő.

"Még az adó- és vámhivatalt is megpróbáltam felhívni, de akkoriban lehetetlen volt bárkit is elérni. 100.000 fontot utaltam át a megtakarítási számlámra, de az gyakorlatilag semmilyen kamatot nem hozott. Soha nem voltam gazdag, és nincs autóm, de még kutyám sem, a jövedelmem pedig ekkoriban a tizedére esett vissza. Mivel a teljes összeget már nem tudtam visszafizetni, a 22-es csapdájába kerültem."

Elmondta, hogy az a néhány ember, akinek beszélt a helyzetéről, nagyon vegyesen reagált. Néhányan azt mondták neki, hogy ne tegyen semmit, várjon és nézze meg, mi történik. Mások azt tanácsolták neki, hogy fektesse a pénzt részvényekbe vagy akár ingatlanba, abban a reményben, hogy azt soha nem kérik vissza.

Egyszer még azt is fontolóra vette, hogy a pénz egy részét kriptopénzbe fekteti, hátha ennek révén majd vissza tudja fizetni a teljes összeget.

A hölgy sokáig parkoltatta az átutalt pénzt a számláján, aztán egyre fordulatosabbá vált a történet Forrás: Origo

A The Guardian időközben felvette a kapcsolatot az adó- és vámhivatallal, ahol utánajártak az esetnek. Kiderült, hogy a hibát az egyik alkalmazott követte el, akinek a 23,39 fontos csomagvám-visszatérítést kellett volnia Peters számára visszafizetnie. A hatalmas baklövésre igazság szerint sohasem derült volna fény, ha a nő nem jelentkezik.

Egy adószakértő a Guardiannek elmondta, hogy 30 éve dolgozik együtt az adó- és vámhivatallal, de tudomása szerint ilyen eset még soha nem fordult elő.

Peters legnagyobb félelme az volt, hogy a hivataltól hatalmas büntetést kaphat.

Egy 1968. évi törvény ugyanis bűncselekménynek minősíti a jogtalan jóváírás tudatos fenntartását - amennyiben a kedvezményezett tisztességtelenül elmulasztotta megtenni "az adott körülmények között ésszerű lépéseket annak érdekében, hogy a jóváírás törlésre kerüljön".

"Sajnáljuk az asszonynak okozott kellemetlenségeket. Közös erővel azon dolgozunk, hogy visszaszerezzük a tévesen kifizetett összeget. Az egyén által elköltött összeg esetében együtt fogunk működni vele, hogy olyan fizetési megállapodásra jussunk, amely figyelembe veszi pénzügyi körülményeit" – jelezte a hivatal szóvivője útján.

Az asszony most egy adósságszakértővel működik együtt, aki segített neki kiszámolni, mennyi pénzt tud havonta félretenni, amelyből majd részletekben összeáll a teljes visszafizetendő összeg. Így sikerült megállapodni abban, hogy ezt öt év alatt teljesíti.